Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Dvacátým Čechem v Síni slávy IIHF je obránce Suchý

Bern - Bývalý vynikající hokejový obránce Jan Suchý byl dnes slavnostně uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Čtyřiašedesátiletý Suchý byl jedním ze šesti oceněných, kterým se v dějišti světového šampionátu v Bernu podobné pocty dostalo. Stal se tak jubilejním dvacátým Čechem v Síni slávy IIHF, z toho šestnáctým v hráčské kategorii. Jako první v Evropě začal Suchý blokovat střely soupeřů tělem, vynikal i v ofenzivě a mnozí mu říkali evropský Bobby Orr. V letech 1969 a 1971 byl vyhlášen nejlepším obráncem mistrovství světa.

Podle Jana Suchého se jeho hra nedá s Bobbym Orrem srovnávat už kvůli odlišným podmínkám v Evropě a v zámoří. "V každém případě je to pro mě velká čest. Jsem strašně rád, že jsem se tam dostal, i když si myslím, že dost pozdě," řekl Suchý.

Vedle Suchého převzali symbolickou plaketu z rukou prezidenta IIHF Reného Fasela slavný ruský obránce Alexej Kasatonov, slovinský útočník Rudi Hiti, v kategorii zakladatelů Američan Walter L. Bush junior a v kategorii rozhodčích Laszlo Schell z Maďarska, cenu za přínos mezinárodnímu hokeji obdržel Harald Griebel z Německa.

Suchý patřil v 60. a 70. letech k nejlepším bekům na světě. Tehdejší Československo reprezentoval ve 160 zápasech, nastoupil na osmi mistrovstvích světa. V roce 1968 se šampionát odehrál v rámci olympijských her v Grenoblu, kde získalo Československo stříbro.

V dresu Jihlavy získal Suchý sedm mistrovských titulů. Rodák z Havlíčkova Brodu v domácí nejvyšší soutěži odehrál 562 utkání a vstřelil 162 gólů. Dalších 44 branek si připsal v reprezentaci. "Trenérům se to moc nelíbilo, několikrát jsem byl kárán, abych to s útočením nepřeháněl," zavzpomínal Suchý. Na konci kariéry působil ve WAT Stadlau Vídeň, ESV Kaufbeuren, EV Landsberg a UECC Mödling Vídeň. V letech 1984 až 1994 trénoval Havlíčkův Brod.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články