Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Dusík: Čeští hokejoví mladíci zaostávají, nejsou schopní v rychlosti ještě něco vymýšlet

Čeští hokejoví junioři ani letos medailové čekání neukončili, když ve čtvrtfinále MS do 20 let podlehli výsledkem 1:3 USA. Podle komentátora ČT sport Michala Dusíka je toto umístění reálným odrazem stavu českého hokeje. Přesto především výkony hvězdné trojice útočníků Zadina–Kaut–Nečas považuje za zklamání.

"Pozice, kterou máme ve světovém hokeji, je taková, že když postoupíme přes čtvrtfinále, tak bychom to měli brát jako velký úspěch. Loni se to se štěstím povedlo. Letos jsme se štěstím proti USA docela dlouho drželi naději, protože Američané v tom utkání byli lepší, byli střelecky aktivnější. Tam se ukázal rozdíl mezi výchovou amerických hráčů a výchovou hráčů u nás," myslí si Dusík a hned ilustruje, co má přesně na mysli.

"Američané byli schopni v té rychlosti, ve které se hrají dvacítky – což je možná ten vůbec nejrychlejší šampionát – ještě tvořit. Čeští hráči jsou schopni se jim přizpůsobit rychlostně, ale už v té rychlosti nejsou schopni s pukem něco dál vymyslet. Nedokáží tak přesně zakončit jako Američané, Kanada, Rusko nebo Švédsko. Tam se asi nejvíc ukázal ten rozdíl," popisuje dlouholetý hokejový komentátor České televize.

Z tohoto pohledu určitě nelze brát konec českého týmu ve čtvrtfinále jako velké překvapení, především od útočných es týmu se ale asi čekalo více. "Největším zklamáním byla určitě elitní trojice hráčů, která měla táhnout tým a která v závěrečném utkání tvořila první formaci. To znamená Zadina s Kautem a Nečasem, kteří na minulém šampionátu byli lídry týmu. Tentokrát nebyli schopni odvést to, co se od nich především očekávalo, tedy dávat góly," připomíná Dusík.

"Nechci říct, že ti kluci za rok zapomněli hrát hokej, to je nesmysl. Ale loni pro ně byl šampionát středobodem sezony. Soustředili se na něj. Pro Kauta se Zadinou to byla vstupenka do vysoké pozice v draftu, pro Nečase možnost ukázat v zámoří, že je připraven," myslí si komentátor.

"Letos všichni hrají AHL. Jsou otloukáni od začátku sezony v nižší profesionální soutěži. Pro ně ten šampionát byl samozřejmě zpestření, zajímavý bod sezony, určitě tam chtěli uspět. Ale neměli možnost se na něj tak připravit jako loni, kdy to pro ně byl hlavní vrchol sezony," spekuluje Dusík.

"Možná se i trochu projevilo, že na nich stála hra českého týmu, že se od nich hodně očekávalo. Že všichni říkali, v útoku to je supr, když bude někde problém, tak v obraně. V útoku je to v klidu, tahle trojice zařídí góly. A ono to nefungovalo," lituje.

Na českém účinkování na šampionátu ale lze samozřejmě najít i pozitiva, a to především výkony brankáře Lukáše Dostála, který prakticky ve všech utkáních držel národní tým nad vodou. "Brankář je v českém hokeji vždy klíčová postava. Když chce český hokej někde uspět, tak musí mít špičkového brankáře. Toho jsme na těchto dvacítkách měli," říká Dusík a dodává:

"To, že se hrálo vyrovnaně s Ruskem, to, že se hrálo vyrovnaně se Spojenými státy, byla zásluha skvělého výkonu brankáře. Ve finále i to, že český tým porazil Švýcary v prodloužení, byla do značné míry zásluha brankáře, protože ve třetí třetině tam měli Švýcaři jasně víc šancí, a pokud by nezachytal brankář, tak jsme už se Švýcarskem asi prohráli," myslí si zkušený komentátor.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články