Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Duba: V kabině Popradu se to na žádné skupinky nedělí

Třinec - Adrenalinové dobrodružství, komedie, velká rodina. Taková slova používá český brankář Tomáš Duba při líčení atmosféry v nově se tvořící hokejové partě v Popradu. Nováček KHL začal první hráče podepisovat koncem června, za tři týdny proběhl první společný trénink na ledě. K utužování kolektivu napomáhají i společné nehokejové aktivity.

K pohodě mu přispívá i fakt, že v novém působišti dokázal brzy vyřešit otázku bydlení. "Měli jsme štěstí, že jsme ho sehnali velmi rychle. Tomáš, brácha od Luboše Bartečka, nám pronajal svůj domek. To byla super klika," těší Dubu. "Kvalitní rodinné zázemí a bydlení je pro mě moc důležité. Když je rodina v pohodě, tak já jsem ještě ve větší."

Ocenil i trpělivost manželky Hanny, neboť v posledním období mění prostředí celkem často a za poslední tři roky se jedná už o pátou štaci. "Obdivuju ji za to. V Popradu se nám ale líbí. Teď jsme si ve Finsku, odkud má žena pochází, koupili dům, takže část roku budeme trávit i tam. Vynahradím jí tím to věčné stěhování," řekl dvojnásobný juniorský mistr světa.

Tomáš Duba:

"Nějaký seznamovací večírek nebyl zapotřebí, protože tréninkové dávky, které zatím dostáváme, tým dostatečně stmelují. Všichni si tím musíme projít a dá se říci, že tyto galeje jsou takový náš teambuilding."

Letos se Duba připravoval na novou sezonu individuálně ve Finsku pod dohledem tchána, který je kondičním trenérem. "Dělal jsem trénink, který jsem potřeboval, navíc jsem upravil stravu a shodil jsem devět kilo. Cítím se teď mladší, lehčí, zdravější a cítím se v bráně skvěle. Ani bych neřekl, že mi v červenci bylo třicet. Cítím se tak na dvacet," vykládal.

V šatně Popradu se setkal s Martinem Chabadou a Tomášem Netíkem, s nimiž v minulosti hrával za Spartu Praha, ale v kabině se žádné skupinky netvoří. "Jsem rád, že jsem se s nimi sešel, je to už řada let. Bylo fajn zavzpomínat na staré časy. Na nějaké skupinky dle národnosti se to ale nedělí. Jsme tam všichni jako jedna velká rodina a snažíme se utvořit skvělou partu," popsal.

Jazyková bariéra v kabině není problém

Problémem není ani jazyková bariéra. Naopak na Dubu působí některé situace úsměvně. "Občas je to komedie, když to tak sleduju. Sedí u sebe cizinci a někdo to překládá do angličtiny, někdo do ruštiny, Švédové si to pak říkají mezi sebou. Je to taková všehochuť. I trenér by rád mluvil celou dobu plynule, ale vždycky musí počkat, než si to mezi sebou přeloží a pak to ještě poví i rusky. Ale zatím to funguje," přiblížil Duba.

Tomáš Duba o Popradu:

"Zatím jsme neměli moc času poznávat město a okolí, ale vždy, když je v neděli volno, tak jsme jeli na výlet do Tater podívat se na nějaká vyhlášená místa. Je to tam opravdu nádherné, úžasná příroda, střediska. Přes ulici od arény taky máme aquacity, kam chodíme společně jíst a regenerovat."

On sám ovládá několik jazyků, nyní se chce naučit i rusky. "Plynule umím mluvit anglicky, česky a slovensky, velkou část zvládnu i finsky, něco švédsky a německy. A teď se chci naučit i rusky. Náš další trenér Voloďa je Rus, rád s ním mluvím česko-slovensko-rusky a snažím se ho hodně poslouchat a pochytit hodně věcí. Doufám, že se jejich řeč naučím, protože čím víc jazyků člověk umí, tolikrát je člověkem," připomněl.

Nyní se jako tým sehrávají v přípravných zápasech, ve své aréně se ale Poprad představí až začátkem září. "Teď nám dělají šatnu a rozcvičovnu. Těšíme se, až to bude hotové, ale nevím, zda je to důvod, proč teď máme tak velkou šňůru utkání venku. Ale je vidět, že všichni okolo do toho dávají velké úsilí a lidé, kteří do toho dali peníze, se nám snaží vytvořit kvalitní zázemí. Líbí se mi tu," shrnul.

Popradu se v přípravě zatím daří

V přípravě se Popradu daří, všechna tři utkání vyhrál včetně dvou na ledě posledních finalistů české extraligy. "Je to jen pár zápasů. Z toho se nedá hned vyvozovat, jak bychom si mohli vést v KHL. My se jen snažíme jít do každého zápasu, je to pro nás adrenalinové dobrodružství a užíváme si to. Ale jsem rád, že jsem vyhráli, i přesto, že herní pohoda kvůli nesehranosti není optimální. Vím, že v klucích je víc a že můžou předvést ještě lepší výkon," řekl Duba po zápase v Třinci, odkud právě zamířil do Popradu na hostování.

Tomáš Duba o své pozici:

"Z těch signálů, co mám, tak bude záležet na aktuální formě. Nic nemám jisté. Ale trenér (Radim Rulík) mi věří a doufám, že si místo jedničky svými výkony vybojuji."

Proti bývalým spoluhráčům ale ve středu nenastoupil a zápas sledoval ze střídačky. "Nemrzí mě to. Dostatečně jsem si zachytal včera ve Vítkovicích. Když jsem před zápasem vracel v kabině Třince loňskou výstroj a věděli, že nebudu chytat, tak se jim podle mě ulevilo. Ale to ještě nevěděli, jak bude chytat Jáno (Laco). Dařilo se mu, hezky se uvedl," usmíval se Duba, o němž se předpokládá, že bude v Popradu jedničkou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články