Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Dostál je v 19 letech nejlepším gólmanem finské ligy a navrch přidal i All Star tým

Teprve devatenáctiletý Lukáš Dostál byl vyhlášen nejlepším brankářem finské hokejové ligy. Opora Ilvesu Tampere získala cenu Urpa Ylönena jako druhý český gólman po Petru Břízovi, který vyhrál anketu v roce 1992. Navrch byl Dostál zvolen do All Star týmu ročníku společně s obráncem Jakubem Krejčíkem z Kärpätu Oulu.

Dostál ze všech brankářů suverénně ovládl hlasování novinářů. Český juniorský reprezentant nasbíral 244 bodů a 39 žurnalistů jej na anketním lístku zařadilo na první místo. Odchovanec Komety Brno přišel do Finska v průběhu minulé sezony a hned si vybojoval pozici jedničky Ilvesu.

Tým na jeho výkony spoléhal i v tomto ročníku, ve kterém Dostál odchytal 43 zápasů s průměrem 1,78 inkasované branky na utkání a úspěšností 92,8 procenta. Brankář, jehož v roce 2018 draftoval ve 3. kole Anaheim a s Ducks loni podepsal tříletou nováčkovskou smlouvu, pomohl Ilvesu k 27 výhrám, což bylo nejvíce ze všech gólmanů v soutěži.

Dostál byl následně zařazen v hlasování novinářů v anketě All Star týmu o nejlepší šestici finské ligy jako třetí český gólman v historii. Dosud se to povedlo jen Jaromíru Šindelovi v sezoně 1990/91 v dresu Hockey Reipas a Petru Břízovi v ročníku 1991/92 v barvách Lukko Rauma. Krejčíkovi se to podařilo jako druhému obránci z tuzemska po Leu Gudasovi, jenž zářil v sezoně 1990/91 při působení v JYP Jyväskylä.

Osmadvacetiletý Krejčík byl v dresu nejlepšího týmu základní části sedmým nejproduktivnějším hráčem ligy. Ve 44 duelech si připsal 30 bodů za osm branek a 22 asistencí. Dvakrát v sezoně se mu podařilo vstřelit hattrick.

Play-off se ve Finsku kvůli pandemii koronaviru neuskuteční.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články