Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Dominik Hašek se vrací do Pardubic

Praha - Brankář Dominik Hašek se po roční přestávce opět vrací k hokeji. Čtyřiačtyřicetiletý gólman a manažer extraligových Pardubic Zbyněk Kusý na dnešní tiskové konferenci v Praze oznámili, že se dohodli na spolupráci pro příští sezonu. Hrdina olympijských her v Naganu a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru se tak po patnácti letech objeví v dresu svého mateřského klubu. Za Pardubice naposledy krátce chytal v roce 1994, v letech 1987 a 1989 Východočechům pomohl k titulu.

Hráč přiznal, že rozhodnutí nebylo dílem okamžiku. "V zásadě už jsem byl rozhodnutý dávno a šlo jen o to, v pravý okamžik to oznámit," řekl Hašek, který neskrýval radost z návratu do východočeského klubu. Živoucí legenda se chce nyní plně soustředit na hru: "Nic jiného kromě toho, že budu chytat v brance, neplánuji."

"Jsem moc rád, že jsem mohl podepsat (smlouvu) s klubem, o kterém jsem přesvědčený, že je nejhokejovější v republice. Dokazuje to velký divácký zájem. Navíc jsem zde začínal s hokejem," řekl Hašek na dnešní tiskové konferenci. O jeho služby se ucházelo více klubů, podle samotného hráče ale zbytečně. "Nikdy jsem nepřemýšlel, že bych u nás mohl hrát hokej někde jinde," uvedl jednoznačně.

"O naší spolupráci jsme debatovali delší dobu, ale vše jsme definitivně dohodli přes víkend. Věřím, že sezona pro nás všechny bude úspěšná," řekl pardubický generální manažer Zbyněk Kusý, který zároveň potvrdil, že dosavadní jednička Ján Lašák tým opustí. "Jánko má ve své smlouvě klauzuli, na základě které může být na rok uvolněn do zahraničí. Od jeho agenta víme, že ji chce využít," uvedl Kusý.

Haškovo vyjádření ukončilo vleklé spekulace

Spekulace o možném návratu Haška na ledové plochy se objevily již v březnu, kdy je však ještě slavný brankář odmítl. V minulém týdnu se začalo spekulovat o tom, že nejlepší sportovec České republiky z let 1994 a 1998, jenž pětkrát vyhrál i Zlatou hokejku určenou pro nejlepšího českého či československého hokejistu, míří do Pardubic.

Klub i Hašek informaci odmítli komentovat. Hokejový brankář to dokonce v telefonickém rozhovoru pro Českou televizi vyvrátil s tím, že chce dodělat práci ve vedoucí skupině, která připravuje Síň slávy českého hokeje. Dnes však zástupci obou stran oficiálně dohodu potvrdili.

Hašek se vrací jako nejstarší hráč v extralize

Hašek chytal naposledy v sezoně 2007/08 za Detroit. Po druhém triumfu ve Stanley Cupu uvedl, že v NHL už chytat nebude a jisté je i to, že brankářskou výstroj neoblékne v sezoně 2008/09. Nechal si tak otevřená zadní vrátka pro případný návrat.

Zároveň se stane nejstarším hráčem v historii, který kdy nastupoval pravidelně v extralize. Tento primát patří jiné pardubické legendě Otakaru Janeckému, slavný útočník hrál v sezoně 2003/04 extraligu ve 43 letech. Rekordmanem z kategorie kuriózních zápisů je Evžen Musil, který rovněž za Pardubice nastoupil v říjnu 1997 v 70 letech na jedno střídání v utkání proti Vsetínu.

Hokejový brankář Dominik Hašek
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články