Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dohoda stále neexistuje. Elitní slovenští hokejisté i nadále bojkotují reprezentaci

Bratislava - Přední slovenští hokejisté se nakonec nedohodli s vedením Slovenského svazu ledního hokeje na podmínkách změn v tamním hokejovém hnutí, jejich rozhodnutí nereprezentovat tak platí dál. Rozhodli se totiž, že nepodepíší memorandum o dalším postupu.

Zimní stadion Ondreje Nepely
zdroj: ČTK autor: Jan Koller

Padesátka elitních hráčů v čele s hvězdami NHL Zdenem Chárou, Mariánem Hossou a Mariánem Gáboríkem se rozhodla bojkotovat starty v národním týmu na protest proti výsledku červnových voleb šéfa svazu, kterým se opět stal Igor Nemeček. Většina hráčů podporovala jeho protikandidáta Richarda Lintnera a volby označili za neregulérní, neboť ve prospěch Nemečka hlasovali i zaměstnanci svazu.

V polovině září vedení svazu v reakci na kritiku představilo plánované změny a avizovalo, že upraví pravidla pro volbu vrcholných orgánů. A slíbilo, že příští rok v létě se uskuteční mimořádný kongres s novými volbami.

Hráči, které zastupuje Michal Handzuš, však sliby označili za nedostatečné. Nemají podle svých vyjádření jistotu, že se budou konat nové volby šéfa svazu. "Problémem je fakt, že ve svazovém textu memoranda chybí stoprocentní garance nových voleb. A o nich mluvíme od začátku sporu. V této podobě text nepodepíši," uvedl Handzuš pro web pravda.sk. Podle něj v materiálu SZLH existuje možnost, že by se volby nakonec konat nemusely.

Nemeček na tiskové konferenci, kterou mimořádně svolal, ale o které hráče neinformoval, uvedl, že je připraven ke 30. červnu příštího roku rezignovat. "Nevím, proč hráči žádají, abych odstoupil ještě před mimořádným kongresem. Já i výkonný výbor jsme byli zvoleni demokraticky a podle platných stanov. Neudělali jsme žádnou chybu, tak nevím, proč bychom měli odstoupit ještě před tím, než dojde k navrhovaným změnám stanov," uvedl Nemeček.

Kdo bude v reprezentaci?

Existující spor je velkým problémem i pro nového trenéra slovenské reprezentace Zdena Cígera, jehož v listopadu čeká premiérová akce ve funkci. Pod bojkotem národního týmu je podepsaná i řada hráčů působících v Evropě. "Samozřejmě, že to situaci okolo nominace komplikuje. Ujišťuji vás, že na turnaj pojedeme s kompletním výběrem i realizačním týmem," dodal Nemeček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články