Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dohoda je na světě. Američanky se domluvily s hokejovým svazem

Washington - Sice jen tři dny před zahájením MS, ale přece. Americké hokejistky se s národním svazem dohodly na finančních podmínkách svého působení v reprezentaci. Jinak hrozilo, že obhájkyně zlatých medailí budou šampionát bojkotovat.

Americké hokejistky
zdroj: ČTK/AP autor: Harry Scull Jr.

Hokejistky nesouhlasily s tím, že měly se svazem smlouvy jen během olympijských sezon. V nich byly placeny půl roku měsíční mzdou 1100 dolarů (27 tisíc korun). Hráčky požadovaly čtyřleté kontrakty, které by pokryly náklady i ve zbývajícím období, na něž jim dosud přispíval jen národní olympijský výbor. Svaz argumentoval, že jeho úlohou je hráčky podpořit v přípravě na soutěže, ne je zaměstnat.

Podmínky dohody, o kterou reprezentantky usilovaly více než rok, federace USA Hockey nezveřejnila. Podle médií si mohou hráčky v neolympijském roce nově vydělat přes sedmdesát tisíc dolarů (1,75 milionu korun), za zlato z Pchjongčchangu by získaly dalších padesát sedm tisíc dolarů (1,4 milionu korun).

"Bojovaly jsme za to, co jsme považovaly za správné, a nakonec jsme se se zástupci USA Hockey domluvili. Pro náš sport to je velké vítězství, věříme, že to ženský hokej hodně posune," řekla kapitánka amerického týmu Meghan Dugganová.

Hráčky odmítly před MS nastoupit do přípravy a funkcionáři se marně snažili poskládat náhradní družstvo. Podporu hokejistkám vyjádřili hráči z elitních zámořských soutěží NHL, NBA, NFL a MLB. V pondělí se pak do sporu vložili i senátoři a upozornili na to, že na mužskou reprezentaci americký svaz ročně vynaloží 3,5 milionu dolarů (87 milionů korun).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články