Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Do Švýcarska míří další reprezentant. Hrubec po konci v KHL nahradí v Curychu Kováře

Šimon Hrubec bude po odchodu z Kontinentální ligy chytat za Curych. S vedením švýcarského klubu podepsal dvouletý kontrakt. Třicetiletý český reprezentant nahradí v týmu krajana Jakuba Kováře, který pomohl v závěru minulé sezony Curychu až do finále play-off. V něm s týmem i přes vedení 3:0 na zápasy nakonec podlehl Zugu a po skončení ročníku zamířil do extraligové Sparty. Extřinecký brankář je dalším reprezentantem, který bude hrát švýcarskou NLA, v úterý podepsal smlouvu s Ambri-Piotta útočník Michael Špaček.

Vimperský rodák Hrubec loni výrazně dopomohl Omsku k zisku Gagarinova poháru. Následně se s Avangardem dohodl na nové dvouleté smlouvě.

Jako řada dalších zahraničních hokejistů se však v reakci na vojenskou invazi Ruska na Ukrajinu rozhodl KHL opustit a s klubem se domluvil na předčasném ukončení spolupráce.

Nyní pozná účastník dvou mistrovství světa a letošní olympiády v Pekingu druhou evropskou soutěž mimo extraligu.

"Jsem upřímně šťastný. Švýcarsko bylo vysněnou destinací už v momentě odchodu z extraligy, ale z české do švýcarské ligy byla tehdy cesta extrémně složitá. Teď to klaplo, čehož si ohromně vážím. Že se navíc jedná o velmi silný sportovní tým, je v mých očích bonusem," uvedl Hrubec.

Právě od Kováře měl ohledně jednání s Curychem i zcela jasné doporučení. "Jednoznačně mi řekl, ať nepřemýšlím ani minutu. A vím, že na mě dal vedení klubu skvělé reference. Z hokejového i osobního pohledu se jedná o snové angažmá. Už jen maximálně dvouhodinová cesta na zápas je po zkušenostech z Ruska neskutečná, tam zabrala stejný čas jen cesta na letiště. Jsem nadšený, že hned od začátku se mnou bude moct být rodina. Jednoduše se těším," prohlásil Hrubec.

S nabídkou se ozvaly i některé kluby z extraligy. "Vážím si toho, není to samozřejmost. Ale prioritou pro mě bylo zahraničí," dodal.

"Jednání o novém kontraktu pro Šimona bylo náročné. Osobně jsem měl na starosti rozvázání kontraktu v Rusku, kolega Radek Hampl vedl jednání s Curychem. Přesvědčit vedení švýcarského klubu o tom, že zvládneme ukončit Omsk v reálném čase, nebylo jednoduché," připustil Robert Spálenka, šéf hokejové sekce agentury Sport Invest.

"Obecně je velmi obtížné dostat hráče do švýcarské ligy, která je aktuálně top evropskou destinací. Švýcaři si hráče pečlivě vybírají, cizinci by měli jednoznačně plnit roli klíčových hráčů. Při současné vlně příchodů hokejistů z KHL platí výše popsané dvojnásobně, u gólmanů je pak konkurence enormní," uvedl Spálenka.

"Šimon každopádně přichází v pozici jednoho z nejlepších gólmanů mimo NHL, v Curychu od něj očekávají naplnění role lídra. Jsem rád, že Šimon se tohoto očekávání a odpovědnosti nezříká," dodal agent.

"Liga šla ohromně nahoru, koneckonců vidět je to i na výsledcích švýcarského národního týmu. Po velké vlně odchodů hráčů z KHL se ještě zkvalitní, protože Švýcarsko je pro mnoho hokejistů prioritou na úkor Švédska či Finska. Jen v Curychu podepsali smlouvu vedle mě také Fin Mikko Lehtonen z Petrohradu nebo švédský centr Lucas Wallmark z CSKA. To jsou elitní evropští hokejisté, kteří posunou úroveň soutěže opět o něco výše," připomněl Hrubec.

Z možnosti bojovat o účast na letošním MS ve Finsku se z rodinných důvodů omluvil, ale o dění na turnaji měl přehled.

"Snažil jsem se zápasy sledovat a klukům medaili strašně moc přeju. Zasloužili si to hráči i fanoušci. Osobně jsem byl hned po porážce s Rakouskem přesvědčen, že na konci turnaje medaile bude. Věděl jsem, že se tým semkne a prokáže svoji kvalitu. A jsem rád, že tahle predikce se naplnila," řekl Hrubec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články