Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Do semifinále se dostali hokejisté USA, Kanady a Slovenska

Vancouver - Druhé čtvrtfinále hokejového olympijského turnaje ovládli Kanaďané, kteří porazili Rusko vysoko 7:3. Už ve 25. minutě vedli 6:1 a ruská sborná se mohla loučit se svým snem o zlatu. Kanada narazí v semifinále na Slovensko, které vítězstvím 4:3 nad Švédy postoupilo mezi čtyři nejlepší celky jako poslední. Před Kanadou se do semifinále probojovali Američané. Porazili Švýcarsko 2:0 a jejich soupeřem bude Finsko. Další informace přináší webový speciál zoh.cz.

Američané byli jasnými favority

Úvodní třetina se hrála pod taktovkou favorizovaných Američanů. Ti ji sice vyhráli na střely zcela jednoznačně 18:4, jenže recept na překonání brankáře Hillera se jim najít nepodařilo. Švýcaři přečkali třetinu bez úhony. A stejně se jim vedlo také v druhém dějství, kdy na Millera v brance zámořského výběru vyslali znovu pouhé čtyři rány, zatímco Hiller jich pochytal 14.

Největší možnost Švýcarů měl v polovině utkání Sprunger, ale Miller byl pozorný a u tyče včas zakročil. V poslední vteřině vystřelil z úhlu Kesler, po Hillerově chybě skončil puk kuriózně v síti, ale podle videorozhodčího padl gól až těsně po vypršení hrací doby. Na začátku třetí části už se však favorit dočkal. V končící 42. minutě musel na trestnou lavici švýcarský zadák Furrer a za pouhých 12 vteřin protrhl svou střeleckou smůlu v soubojích s Hillerem tečí Parise. Vzápětí mohl zvýšit Kesler, naopak na druhé straně kluziště orazítkoval Jeannin tyčku.

Když už Američané dopravili kotouč podruhé do sítě, jásali předčasně, neboť sudí viděl v prostoru před brankovištěm Keslerův faul. Ve 47. minutě trefil aktivní Parise tyč, poté neuspěl ve velké šanci Pavelski, rozhodnout se tak muselo v samém závěru. Necelé dvě minuty před vypršením základní hrací doby sáhli Švýcaři k oddechovému času a následně i ke hře bez brankáře, ale jejich odvahu potrestal svým druhým gólem Parise.

Kanada rozstřílela Rusko 7:3

Hokejisté Kanady v dalším čtvrtfinálovém zápase porazili Rusko jednoznačně 7:3. Odplata Javorových listů za prohraná finále z posledních dvou světových šampionátů vyšla dokonale, když už ve 25. minutě vedli Kanaďané 6:1 a sborná se mohla loučit se svým snem o zlatu.

Kanaďané se už ve třetí minutě radovali z vedení. Obránce Boyle prošel po levé straně snadno do útočného pásma, předložil puk před branku osamocenému Getzlafovi, který do odkryté branky otevřel skóre. Zámořský tým se ubránil při vyloučení Seabrooka a sám se prosadil, když byl po zákroku na Crosbyho vyloučen Volčenkov. Boyle prostřelil Nabokova od modré čáry i díky skvěle clonícímu Marleauovi.

Navíc za 46 vteřin už to bylo 3:0, protože Malkin ztratil puk v útočném pásmu a rychlý brejk zakončil po Toewsově přihrávce Nash. Kouč Bykov si vzal oddechový čas, Rusové na chvíli zabrali a dočkali se snížení díky Kalininově přesné ráně do levého horního rohu Luongovy branky. Jenže zápas patřil jasně Kanadě. Další šanci ještě nevyužil Nash, ale v 19. minutě si vybruslil zpoza branky Morrow a překvapil bekhendem ruského gólmana.

I ve druhé třetině pokračovala místo předpokládaného vrcholu turnaje exhibice Kanady proti odevzdanému Rusku. Ve 24. minutě se Getzlafův pokus odrazil přesně na hůl Perryho, který přidal do odkryté branky další gól. Za 57 sekund už Nabokov přepustil své místo v brance Bryzgalovovi, když po Toewsově přihrávce upravil už na 6:1 obránce Weber. Hned za 39 vteřin se dostal před Luonga Afinogenov a snížil.

Ve 30. minutě zase jásali kanadští příznivci, když Getzlaf se Staalem připravili opět snadnou střeleckou pozici Perrymu, který přidal svou druhou trefu v utkání. Vzápětí využil na druhé straně početní výhodu Gončar a za stavu 7:3 se brankostroj zastavil. Rusové se ještě pokoušeli zkorigovat stav a gólman Vancouveru v kanadské brance pochytal nejen střely z dálky, ale v 56. minutě i sólový nájezd Malkina.

Jako poslední proklouzli do semifinále Slováci

Posledními semifinalisty olympijského turnaje se po týmech USA, Kanady a Finska stali hokejisté Slovenska, kteří v dnešním čtvrtfinálovém duelu porazili favorizované Švédsko 4:3. V boji o finálovou účast se Slováci postaví v noci na sobotu ve 3:30 SEČ proti domácí Kanadě. Švédům, kteří obhajovali prvenství z minulé olympiády v Turíně, nepomohla k výhře ani výrazná střelecká převaha (29:14), vítězný gól vstřelil Tomáš Kopecký.

Opatrná úvodní třetina připomínala spíše šachovou partii; oba týmy vyčkávaly, s čím přijde soupeř, připsaly si na konto shodně jen sedm střel na branku, a tak nebylo divu, že gól nepadl. Ve druhé části se naopak s góly roztrhl pytel. Jako první udeřili slovenští hokejisté, kteří při přesilovce ve 28. minutě potrestali špatné střídání Švédů. Marián Hossa nabil Gáboríkovi, který propálil gólmana Lundqvista, jenž na turnaji vůbec poprvé po dvou čistých kontech kapituloval. Po 37 vteřinách navíc inkasoval podruhé z hole beka Sekery, který těžil z dravého Zedníkova průniku.

Švédové však dokázali zanedlouho kontrovat a povedlo se jim to naprosto stejným způsobem. Ve 34. minutě Forsberg prokázal svůj přehled a zkušenosti, zpoza branky našel bekhendem nekrytého Hörnqvista a ten rovněž bekhendem poslal kotouč o pravou Halákovu tyčku do branky. Uplynulo 37 sekund a bylo vyrovnáno. Vzápětí totiž zkusil bekhendovou přihrávku také Zetterberg, když hledal před brankovištěm najíždějícího Forsberga, ale ten se k zakončení nedostal - vše za něj obstaral obránce Jurčina, který si srazil kotouč do vlastní sítě, a za stavu 2:2 se začínalo znovu. Slovákům ale ještě do druhé přestávky vyšla další početní výhoda a Demitra vrátil parádní ranou vedení na jejich stranu.

Švédové dohrávali na začátku třetího dějství přesilovku z druhé části, po jejím skončení navíc přišel další Gáboríkův prohřešek, ale gólman Halák si se všemi šancemi poradil. Seveřany navíc na začátku 50. minuty nachytal z kontru Kopecký a Slovensko bylo velmi blízko velkého úspěchu. Obhájce prvenství z Turína vrátil do hry za 38 vteřin Alfredsson, ale vyrovnání nepřinesl ani závěrečný tlak podpořený hrou bez brankáře.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články