Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Do přípravy před MS se zapojil gólman Kovář. Národní tým má také nový autobus

Dva hlavní body srazu hokejové reprezentace? Především se k mužstvu k přípravě před květnovým mistrovstvím světa připojil jeden ze stěžejních článků, gólman Jekatěrinburgu Jakub Kovář. Před zimním stadionem v pražském Edenu byl představen i nový autobus polepený v barvách národního mužstva.

Jakub Kovář
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

S týmem už jsou také v minulém týdnu povolaní brankář Patrik Bartošák, útočníci Radim Zohorna, Patrik Zdráhal s debutantem Šimonem Stránským či dříve pozvaný bek Petr Zámorský, jenž měl krátké volno. Další bek Jakub Krejčík se bude kouči Miloši Říhovi staršímu hlásit ve středu.

Říha avizoval, že na vývoj situace ohledně Kováře, který měl v sezoně potíže se zraněnou nohou, jež ho v listopadu vyřadily i z rozehraného turnaje Karjala, chce počkat. "Teď už je Kuba tady, což je moc dobrá zpráva pro český tým i pro něho samotného," řekl šedesátiletý trenér v pražském Edenu s tím, že dlouholetý člen reprezentačního kádru se zapojí do tréninku od úterý.

"Na nějaké rozdělování rolí u gólmanů je ale ještě brzy. V přípravných zápasech vyzkoušíme tak nějak všechny, co tu budeme mít. Vyzkoušíme si Kováře, třeba hned ve dvou úvodních utkáních. Nebo jednou proti Rakousku a pak jednou proti Německu. Potom uvidíme," nastínil Říha.

Je nám líto, video expirovalo.
Do přípravy reprezentace se zapojil gólman Kovář či hráči Vítkovic

Po prvním tréninkovém týdnu opustil tým bek Zdeněk Šenkeřík z Karlových Varů, který se nedočká premiéry v českém dresu. Mimo zůstává prozatím po středečním zranění v horní části těla i útočník Michal Bulíř z Magnitogorsku. "Michal už psal, že je to po kapačkách lepší, ale že to ještě není ono. Necháme to zatím být a uvidíme," řekl Říha.

Do jeho výběru přibylo naopak trio z Vítkovic Bartošák, Zdráhal a Stránský, jimž skončila extraligová sezona porážkou ve čtvrtfinále play-off s Třincem. Stejně dopadl na klubové scéně další útočník Radim Zohorna, který se v týmu shledal s bratrem Tomášem. Do obrany přibyl Zámorský, jenž byl v původní nominaci, ve středu se přidá Krejčík z finské Raumy.

Příčiny neúspěchu Hradce Králové a Vítkovic v play-off rozebral i nový díl Hokej fokus podcastu:

Jednadvacetiletý Stránský je v kádru nováčkem spolu s brankářem Markem Langhamerem z Chabarovsku a útočníkem Tomášem Fořtem ze Zlína. S týmem zůstávají v tréninku v rolích sparingpartnerů navíc i gólman Štěpán Lukeš z Chomutova, bek Tomáš Dvořák ze Sparty a zlínský útočník Jan Dufek.

Současný kádr už by neměl doznat zásadních změn do prvního přípravného utkání ve Znojmě proti Rakousku. "Z vyřazené Olomouce nikoho povolávat nebudeme. V úvahu přicházel leda obránce Jakub Galvas, kterého si necháváme v záloze," uvedl Říha.

Celý tým byl před pondělním tréninkem u představení nového oficiálního dopravce, jímž je společnost Scania, a autobusu v barvách národního mužstva. Pak už přišla na řadu dřina na ledě, jejíž součástí byla část zaměřená na bruslení.

Nový autobus polepený v barvách hokejové reprezentace
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Vzal jsem si sem svého bývalého asistenta z Bratislavy. Chtěl jsem, aby byl s námi už od minulého týdne a pořád jsme pokračovali i v těch věcech, co jsou zaměřené na kondici. To ještě nemohl, teď s námi bude ale celý týden. Chci, aby klukům objasnil některé základní věci. Neříkám, že je neumí, ale není špatné si je zopakovat. Je to zase trochu jiný prvek, co přípravu zpestří," vysvětlil Říha přítomnost Rudolfa Jendeka.

"Budeme jinak pokračovat v nácviku rovnovážných situací, ale začneme dělat i některé taktické věci. Hlavně co se obrany týká," dodal Říha.

Hokejisté budou v Edenu trénovat do 5. dubna, další týden je ve Znojmě a Linci čekají první přípravné zápasy před MS proti Rakousku v rámci Euro Hockey Challenge. Následně se Češi utkají v Karlových Varech dvakrát s Německem a ve dvou duelech se představí na Slovensku. Generálkou na vrchol sezony budou České hry v Brně jako součást Euro Hockey Tour. Šampionát začne 10. května.

Nominace českých hokejistů na přípravu před květnovým MS na Slovensku:

Brankář: Patrik Bartošák (Vítkovice; 6 startů); Marek Langhamer (Chabarovsk/KHL; 0), Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL; 45),

obránci: Filip Pavlík (8 startů/0 branek), Petr Zámorský (oba Hradec Králové; 51/2), Michal Jordán (72/5), Jan Kolář (oba Chabarovsk/KHL; 87/6), Lukáš Klok (Slovan Bratislava/KHL; 13/0), Jakub Krejčík (Lukko Rauma/Fin.; 82/1), Vojtěch Mozík (Podolsk/KHL; 36/4), Adam Polášek (Nižněkamsk/KHL; 47/4),

útočníci: Šimon Stránský (0/0), Patrik Zdráhal (oba Vítkovice; 7/1), Ondřej Beránek (Karlovy Vary; 3/0), Tomáš Fořt (Zlín; 0/0), Radovan Pavlík (Hradec Králové; 2/1), Radim Zohorna (Mladá Boleslav; 3/0), Michal Bulíř (Magnitogorsk/KHL; 4/1), Rudolf Červený (Brynäs/Švéd.; 9/0), Robin Hanzl (Spartak Moskva/KHL; 34/8), Dominik Kubalík (Ambri-Piotta/Švýc.; 48/14), Tomáš Mertl (Kunlun/KHL; 13/0), Michal Řepík (Podolsk/KHL; 60/20), Jiří Sekáč (Kazaň/KHL; 49/5), David Tomášek (Jyväskylä/Fin.; 17/3), Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL; 75/14).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články