Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Do finále vstoupili pravou nohou hráči Vegas. Obranu Floridy překonali pětkrát

Úvodní finále letošního Stanleyova poháru v NHL je minulostí a lépe se po něm cítí hokejisté Vegas. Ti doma porazili Floridu, za niž nastoupil Radko Gudas, jednoznačně 5:2.

Utkání Vegas – Florida
zdroj: ČTK / AP / John Locher

"Vyhrát první utkání je dobrý pocit, na druhou stranu nejsme ani zdaleka u konce. Pořád nám zbývají tři vítězství," řekl Shea Theodore, jeden z šesti pamětníků finálové porážky Vegas s Capitals. "Florida nás ve druhém utkání zatlačí. Hráli jsme skvěle. Teď si musíme odpočinout a zopakovat to," uvedl gólman Adin Hill, jenž pochytal 33 střel Floridy a byl vyhlášen třetí hvězdou večera.

Panthers začali lépe a v 10. minutě udeřili v oslabení. Eric Staal obkroužil branku a pomocí hokejky gólmana Hilla otevřel skóre. Vítěz Stanley Cupu s Carolinou z roku 2006 stylově oslavil 100. start ve vyřazovacích bojích NHL. Následně jeho spoluhráč Tkachuk trefil v přesilové hře tyč.

V další početní výhodě v závěru úvodního dějství se Golden Knights už prosadili. Kapitán Stones nejprve zblízka nevyzrál na Bobrovského, ale o chvíli později Stephenson našel od zadního mantinelu mezi kruhy zakončujícího Marchessaulta. Kanadský forvard bodoval v šestém utkání po sobě.

V úvodu prostřední části se po rychlé kombinaci dostal k zakončení Cousins, před nímž byla odkrytá branka, jenže Hill hokejkou zabránil puku v cestě do sítě a dorážku hostujícího útočníka zblokoval Pietrangela.

V polovině zápasu nevadský celek dokonal obrat. Zadák Theodore se zbavil na útočné modré Duclaira, nabruslil si do středu a střelou k tyči zaznamenal první gól v letošním play-off. V závěru prostřední dvacetiminutovky kapitán Panthers Barkov a po něm obránce Montour nastřelili tyč. Florida nakonec 11 vteřin před druhým odchodem do šaten vyrovnala. Barkov vyhrál vhazování a Duclair pohotovou ranou zaskočil Hilla.

V 47. minutě Vegas svému soupeři definitivně odskočilo, když Whitecloud zamířil přesně k tyči. Za dalších sedm minut Stone mezi kruhy zachytil Tkachukovo vyhození a ranou pod břevno zajistil Golden Knights dvougólový náskok. Kouč Panthers Maurice si ještě vzal trenérskou výzvu, jelikož domácí kapitán si sklepl puk ze vzduchu zdánlivě vysokou hokejkou, rozhodčí však branku uznali.

V závěru duelu rozdali sudí čtyři desetiminutové tresty, z toho tři hráčům Floridy, mezi nimiž nechyběl Gudas. Souboj ještě mohl zdramatizovat Reinhart, jehož samostatný únik v oslabení vychytal Hill. Smith vzápětí gólem do prázdné branky stanovil konečný výsledek.

Vegas Golden Knights – Florida Panthers 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 18. Marchessault (Stephenson, Theodore), 31. Theodore (McNabb, Howden), 47. Whitecloud (Barbašev, Eichel), 54. Mark Stone, 59. R. Smith (Eichel) – 10. E. Staal (Lundell), 40. Duclair. Rozhodčí: McCauley, O'Rourke – Murray, Cherrey. Vyloučení: 4:8, navíc Stephenson (Vegas), Bennett, Tkachuk a Gudas (všichni Florida) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 34:35. Diváci: 18 432. Hvězdy zápasu: 1. Whitecloud, 2. Mark Stone, 3. Hill (všichni Vegas). Stav série: 1:0.

Vegas: Hill – Pietrangelo, Martinez, Theodore, McNabb, Whitecloud, Hague – Marchessault, Eichel, Barbašev – Mark Stone, Stephenson, Howden – Amadio, W. Karlsson, R. Smith – Kolesar, N. Roy, W. Carrier. Trenér: Cassidy.

Florida: Bobrovskij – Ekblad, Forsling, Montour, M. Staal, Gudas, Mahura – Duclair, Barkov, Verhaeghe – M. Tkachuk, Bennett, Cousins - Reinhart, Lundell, Lomberg – Dalpe, E. Staal, Colin White. Trenér: Maurice.

Zdroj
ČT sport, ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články