Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Do čtvrtfinále postoupili také Slováci, Švýcaři a Kanaďané

Vancouver - Hokejisté Kanady zvládli bez potíží roli favoritů a v osmifinále olympijského turnaje porazili Německo vysoko 8:2. Podle předpokladů tak bez potíží postoupili do čtvrtfinále, kde v souboji dvou hlavních gigantů současného světového hokeje vyzvou ve čtvrtek od 1:30 SEČ Rusko. Kanaďané, hnáni vpřed vyprodaným hledištěm Canada Hockey Place, začali velkým náporem, jejich úvodní pokusy však dokázal zlikvidovat gólman Greiss. V polovině šesté minuty museli Němci do čtyř, dvě obrovské šance měl vzápětí Marleau, v hodně nadějné pozici se ocitl také obránce Boyle, ale Němci odolali. Do čtvrtfinále proklouzly vedle Česka týmy Slovenska a Švýcarska. Další informace přináší webový speciál zoh.cz.

Poté, co se úvodní třetina přehoupla do své druhé poloviny, už se však domácí dočkali uklidňující úvodní trefy, kterou po přihrávce Heatleyho zpoza branky přetavil v gól Thornton. Přestože některé pasáže při hře pět na pět vypadaly jako přesilovka Kanady, ta i přes jasnou střeleckou převahu (14:4) do přestávky další gól nepřidala.



Javorové listy ale vše dohnaly v prvních devíti minutách druhého dějství. Nejprve vypálil Weber tak tvrdě, že kotouč z jeho hole prolétl brankovou sítí. Sudí však celý okamžik zaregistrovali a platnost gólu následně také ověřili u videorozhodčího. Krátce nato musel na trestnou lavici Seidenberg a už po 15 vteřinách mohl naskočit zpět do hry, když na 3:0 zvýšil Iginla.

Kanada poté přečkala bez úhony dvě oslabení krátce po sobě, i když na Luongovo čisté konto hodně dotírali Goc a Sturm. Místo snížení však v 29. minutě trefil pravý horní roh branky znovu Iginla a o osudu zápasu bylo definitivně rozhodnuto. Po chvilce mohl přidat pátý gól Crosby, ale trestné střílení, nařízené po faulu na unikajícího Nashe, neproměnil. V 37. minutě přece jen kapituloval i Luongo, kterého pokořil Goc.


Domácí ovšem neponechali nic náhodě a s přehledem zvládli i závěrečnou dvacetiminutovku. Na jejím začátku se po pěkné kombinaci trefil Crosby, krátce poté zadák Keith orazítkoval levou tyčku za bezmocným Greissem. V 47. minutě Morrow výtečně prostrčil puk mezi třemi hráči soupeře na najíždějícího Richardse a bylo to 6:1. V 52. minutě se krátce po návratu z trestné lavice prosadil zakončením mezi betony Niedermayer.

Kanaďané dohrávali v exhibičním tempu a v dobrých pozicích ještě hledali spoluhráče, což Němce možná zachránilo od potupné desítky. Marleau ještě orazítkoval brankovou konstrukci, ale vzápětí přidal osmou trefu Nash a halou se začalo rozléhat hromové "Chceme Rusko, chceme Rusko". Slavnostní náladu nemohl pokazit už ani gól Klingeho 62 sekund před koncem.

Švýcaři zdolali po nájezdech Bělorusko a jdou na USA

Hokejisté Švýcarska zdolali v osmifinále olympijských her ve Vancouveru Bělorusko 3:2 po samostatných nájezdech a ve středu od 21:00 SEČ je čeká boj o postup mezi nejlepší čtyři s dosud suverénními Spojenými státy americkými. Výhru týmu kouče Ralpha Kruegera zařídil v rozstřelu Romano Lemm. Bělorusům přitom skvěle vyšel vstup do utkání a už po 59 vteřinách se radovali z vedení. Gólman Hiller neudržel kotouč, Kaljužnyj dostal z dorážky puk za brankovou čáru a sudí po poradě s videorozhodčím gól uznali.

Na druhé straně Mezina vyzkoušel Sanitz. V polovině úvodní části hráli Bělorusové přesilovku při Lemmově trestu, ale po 58 sekundách se po faulu Kaljužného síly na ledě vyrovnaly. Následně Švýcaři při své přesilovce v 13. minutě vyrovnali díky Sprungerovi.

Švýcaři po rychle inkasované brance soupeře v úvodní části celkově přestříleli poměrem 16:7 a v závěru první třetiny mohli výsledek otočit. Mezin ale pokryl pokusy Plüsse i osamoceného Ambühla. Velkou šanci měl pak v 26. minutě Paterlini, který unikl, ale blafák se mu nepovedlo přesně zakončit. Za minutu šel ale pykat na trestnou lavici Děmagin a v přesilovce už skóroval Domenichelli.


Kruegerovi svěřenci měli i nadále střeleckou převahu, ale v 36. minutě se při Segerově vyloučení prosadili v početní výhodě Bělorusové. Po Ugarovově střele dorazil puk do odkryté branky Konstantin Zacharov a vyrovnal. Ještě před druhou pauzou navíc mohl otočit stav Sergej Kosticyn, ale přestřelil.

I v závěrečné třetině pak byli nebezpečnější Bělorusové. Nevyužili sice přesilovku, ale pak pokus Rjadinského tečoval těsně vedle Konstantin Zacharov a po Hillerově chybné přihrávce měl šanci Děmagin, švýcarský gólman ale své zaváhání napravil. V další šanci se ještě ocitl v 52. minutě Antoněnko. Za minutu a půl spálil obrovskou příležitost i Švýcar Plüss.



Zápas dospěl do prodloužení, v němž měli Bělorusové přesilovku po Wickově faulu, ale nevyužili ji a naopak v oslabení zahrozil Sannitz. Rozhodnout musely nájezdy. Švýcary dostali do vedení 2:0 Déruns a Lemm, protože Antoněnko neuspěl. Meleško sice snížil a Rüthemann dal Bělorusům ještě naději, ale Kosticyn Hillera nepřekonal. Bělorusové tak při svém třetím startu pod pěti kruhy obsadí nejhorší umístění, protože budou nejlépe devátí. V Naganu v roce 1998 byli sedmí, o čtyři roky později v Salt Lake City dokonce čtvrtí a do Turína se minule nekvalifikovali.

Slováci vydřeli výhru 4:3 nad Norskem, zahrají si se Švédskem

Slovenští hokejisté zdolali v osmifinále olympijských her ve Vancouveru po velkém boji Norsko 4:3 a ve čtvrtek od 6:00 SEČ se utkají s obhájci titulu z Turína Švédy. Norové sice vyrovnali ve druhé části z 1:3 na 3:3, ale ve 49. minutě rozhodl Miroslav Šatan a favorit zápasu i při závěrečném tlaku soupeře těsný náskok udržel. Slováci měli v úvodní části jasně navrch. Ve druhé minutě Norové stihli při Gáboríkově šanci odvrátit nebezpečí, za tři minuty se Jurčinova střela otřela o tyč.

V čase 6:01 fauloval ve středním pásmu Tollefsen loktem do hlavy Bartečka, tomu v pádu spadla helma a udeřil se prudce zátylkem o led. S krvácející hlavou byl po dlouhém ošetření odvezen na nosítkách, ale podle zpráv ze slovenského týmu se nejedná o vážné zranění. Podle mluvčího slovenského svazu třiatřicetiletý útočník ani nemusel do nemocnice. "Je stále na stadionu v péči lékařů. Nemělo by jít o nic vážného, je v pořádku," citoval server Hokej.sk mluvčího Petera Dobiaše ještě v průběhu zápasu.

Bartečkovi spoluhráči se z ošklivě vypadající situace otřepali a Tollefsenův trest na pět minut a do konce utkání využili k dvoubrankovému vedení. V osmé minutě dorážel úspěšně po Gáboríkově střele Handzuš, vzápětí se nepodařilo sice ještě zvýšit Pálffymu, ale v 10. minutě už Gáborík tečí Demitrovy střely Grotnese překonal. Necelé dvě minuty před první pauzou snížil střelou z pravého kruhu Zuccarello Aasen. Za 46 sekund ale Zedník zakončil kombinaci Pálffyho se Stümpelem a Filcův tým měl opět dvoubrankový náskok.

Zatímco v úvodní části Slováci soupeře přestříleli 21:2, ve druhé třetině se hra vyrovnala a střelecké pokusy byly už jen 13:10. Při přihrávce Zuccarella Aasena překonal u levé tyče Haláka šťastně bruslí Vikingstad a sudí gól po poradě s videorozhodčím uznali. Norové se v oslabeních ubránili a téměř se závěrečnou sirénou vyrovnali. Desetinu sekundy před pauzou střelou švihem skóroval Bastiansen. Překvapení ale Slováci nepřipustili, i když drama trvalo až do posledních sekund. Ve 49. minutě se prosadil po přihrávce Višňovského před brankou Šatan a pak předvedl své umění slovenský gólman.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články