Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Dnešní hokej je o souhře pěti lidí a to se nám daří, je rád Birner

Paříž – Přestože start nebyl z pohledu útočníka Michala Birnera ideální, čeští hokejisté nakonec duel s Běloruskem zvládli vyhrát 6:1. Hned první česká branka vznikla právě po Birnerově pasu na Vránu. Recept do dalších zápasů je podle něj jasný: hrát jednoduše, nahazovat před gólmana a počítat s podporou z obrany. "To je přesně styl, který chceme," řekl Birner. Další měření sil čeká Česko v pondělí proti Finsku, přímý přenos sledujte od 20:15 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Radim Šimek se raduje z gólu s Michalem Birnerem
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Start nebyl ideální. Byli jsme pomalejší, Bělorusové měli náznaky. Věděli jsme, že první gól bude důležitý pro uklidnění. Pak jsme odvedli dobrou práci ve středním pásmu, šli do protiútoku, tak jsem to zkusil a vyšlo to, když mi Petr (Vrána, pozn. red.) jel mezi bekama," popsal Birner první gólovou situaci.

Bělorusové pak za stavu 2:0 snižovali z hokejky Pavloviče. Poté přidali a byli nebezpečnější, český tým mohl uklidnit právě Birner, který se v oslabení dostal do samostatného nájezdu, zakončil však vedle.

"Neměl jsem dělat kličku. Měl jsem tam čas a udělat to, co dělám rád. Vystřelit pod vyrážečku. Hned jak jsem si dal puk na bekhend, cítil jsem, že se mi malinko postavil a pak jsem věděl, že už to nedám," uvedl bývalý hráč Liberce momentálně působící ve švýcarském Fribourgu.

Byl rád, že národní tým měl za sebou úvodní duel s Kanadou (1:4). Je přesvědčen, že lepšího soupeře chytit na začátek mistrovství světa nešlo. "Všichni věděli, jak to bude. Ale špatný zápas jsme neodehráli. Jestli chcete s takovým týmem vyhrát, musíte proměňovat šance. S Běloruskem to bylo o něčem jiném. Chtěli jsme držet tempo naší hry, což se povedlo," řekl Birner hrající ve formaci s Řepíkem a Vránou.

V minulosti přitom reprezentace vyhrávala s podobnými soupeři velmi těsně. "Trenéři nám pořád vtloukají do hlavy, že musíme hrát jednoduše, co nejvíce puků dostat na gólmana a minimálně jeden hráč musí stát na brankovišti. Takové góly v dnešním hokeji padají. Hlavně jsme víc hladoví jako tým a máme tady skvělou partu a doufám, že to takhle bude pokračovat," uvedl.

Utkání Bělorusko - Česko
zdroj: ČTK

A ještě jedna věc ilustrující dle Birnera současný hokej – beci dostávající se do zakončení. "Stylem hokeje, co chceme hrát, je to na tom založené. Po becích chceme, aby útok hodně podporovali." Právě proti Bělorusku skórovali hned tři – Gudas, Šimek a Kempný. "Je dobře, že se prosadili. Dnešní hokej není jen o tom, že góly budou dávat útočníci. Je to souhra pěti lidí na ledě, což bylo suprově vidět," dodal.

Po utkání si tak celý tým dopřál večeři v jedné z pařížských luxusních restaurací. "Byl to asi jeden z nejlepších podniků, který jsem navštívil. Jak atmosférou, tak kvalitou jídla. Velký gurmánský zážitek," zasnil Birner.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články