Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Detroit zdolal v prodloužení Chicago a postoupil do finále

Detroit - Finálová bitva o Stanleyův pohár bude mít v NHL stejné týmové obsazení jako v loňské sezoně. Po včerejším postupu Pittsburghu se do finále propracoval i Detroit, který ve středečním utkání porazil Chicago 2:1 v prodloužení a celou sérii vyhrál 4:1 na zápasy. Rozhodující branku zaznamenal útočník Darren Helm ve čtvrté minutě nastaveného času. Očekávaná finálová bitva začne už tuto sobotu v Detroitu.

"Ztratili jsme s nimi sice jen jedno utkání, ale neznamená to, že to byla lehká série," zdůraznil brankář Red Wings Chris Osgood fakt, že tři z pěti vzájemných utkání se rozuzlila až v prodloužení.

Stejně tomu bylo i v pátém zápase série, v němž bezbrankový stav změnil až ve 47. minutě útočník Detroitu Daniel Cleary, ale hosté záhy kontrovali gólem Patricka Kanea a vynutili si prodloužení. To ukončil už ve čtvrté minutě hry Helm. Do prázdné branky dorazil ztracený kotouč na brankovišti, kam ho po odrazu od zadního mantinelu šikovně prostrčil Tomas Hölmström.

Oba týmy se v sérii musely obejít bez několika klíčových hráčů. Chicago postrádalo brankářskou jedničku Nikolaje Chabibulina i svého nejproduktivnějšího hráče základní části a play-off Martina Havláta. Český útočník vynechal zápas poté, co v předchozích dvou duelech byl terčem tvrdých zákroků soupeře. Na druhé straně Detroitu scházeli Nicklas Lidström, Pavel Dacjuk a Kris Draper. "Ztratili jsme sice několik hráčů, ale dokázali jsme je zastoupit a odvedli jsme dobrou práci," pochvaloval si obránce vítězů Brett Lebda.

Podruhé za sebou stejné finále

Detroit i Pittsburgh si zopakují loňské finálové střetnutí, z nějž vzešli vítězně hokejisté Red Wings. Finálová repríza se v NHL uskuteční poprvé od roku 1984, kdy se obdobná situace přihodila Edmontonu a New Yorku Islanders. Poutat v ní bude zejména příběh Mariána Hossy. Slovenský útočník loni v létě odmítl prodloužit lukrativní smlouvu v Pittsburghu a rozhodl se jako volný hráč za méně výhodných finančních podmínek podepsat v Detroitu, se kterým cítil větší naději na zisk Stanleyova poháru.

"Je to unikátní situace. Určitě se to často nestává," podotkl Hossa. "Budu se snažit odvést maximum a pomoci týmu vyhrát pohár," dodal. "Naše zápasy s Pittsburghem by měly přinést spoustu zábavy. Bude to určitě hodně medializovaná série," vyjádřil se trenér Detroitu Mike Babcock.

Hokejisté Detroitu se radují z postupu
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články