Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Detroit porazil Pittsburgh 5:0, k poháru mu chybí jediná výhra

Detroit - Hokejistům Detroitu chybí k obhajobě Stanleyova poháru jediná výhra. Rudá křídla porazila v pátém finálovém duelu na domácím ledě Pittsburgh 5:0 a v sérii hrané na čtyři vítězství tak vedou 3:2. Detroit zlomil odpor soupeře ve druhé třetině, v níž se prosadil hned čtyřikrát. Tři branky vstřelil z přesilových her, u jedné z nich asistoval český útočník Jiří Hudler. Rozhodnout o majiteli ceněné trofeje se může již ve středu v Pittsburghu, kdy se od 2:00 SELČ hraje šesté utkání.

Začátek páté bitvy přitom nenasvědčoval, že by se mělo jednat o jednoznačnou záležitost hráčů v rudých dresech. Hokejisté Pittsburghu totiž povzbuzeni posledními dvěma výhrami zahájili utkání aktivněji a vytvořili si v úvodních minutách několik závarů. Nebezpečná byla zejména útočná formace Jevgenije Malkina s Ruslanem Fedotěnkem a Maximem Talbotem, která ale kotouč do branky Chrise Osgooda propasírovat nedokázala. Tlak Tučňáků vyústil v přesilovou hru, v ní ovšem ani nevystřelili a iniciativu postupně začali přebírat domácí.

První gól padl ve 14. minutě. Pavel Dacjuk, který nastoupil poprvé po zranění k finálovému utkání, zavezl puk do útočného pásma, přihrál ho na pravou stranu, kam si najel Dan Cleary, jenž střelou přes obránce Brookse Orpika otevřel skóre. Druhou třetinu zahájila Rudá křídla dohrávanou přesilovou hrou a druhou branku vstřelila ihned po jejím vypršení. U jejího zrodu stál gólman Osgood, který využil střídání hostujících hráčů a zpoza branky rychle přihrál Mariánu Hossovi na útočnou modrou čáru. Slovenský útočník předložil do jízdy Valtterimu Filppulovi, který zvýšil bekhendovým zakončením.

Detroit se prosadil ve třech po sobě jdoucích přesilovkách

V dalším průběhu už Detroit stihl potrestal fauly hostů během přesilové hry. Vyloučení Sergeje Gončara potrestal krásnou individuální akcí obránce Nicklas Kronwall, který si kolem Hala Gilla vybruslil z rohu kluziště před Fleuryho a střelou na lapačku vstřelil třetí gól Detroitu. Další zákrok za hranicí pravidel předvedl Malkin, který loktem fauloval Zetterberga a ve čtvrtý gól přetavil přesilovou hru obránce Brian Rafalski. Efektivní hru v početní výhodě navíc korunoval Zetterberg, kterého pěkně našel Jiří Hudler a švédský útočník pátým gólem vyhnal Fleuryho z branky.

Pittsburgh hrál ve druhé třetině spoustu času v oslabení a nevypracoval si žádnou gólovou příležitost. Podobně tomu bylo i ve třetím dějství, v němž se zápas za jednoznačného stavu pouze dohrával a k vidění bylo minimum gólových šancí. Nejblíže k čestnému úspěchu Pittsburghu byl obránce Kris Letang, ale z mezikruží netrefil Osgoodovu branku.

Chris Osgood
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články