Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Detroit je v polovině cesty za obhajobou Stanleyova poháru

Detroit - Hokejisté Detroitu porazili ve druhém finálovém utkání Stanleyova poháru Pittsburgh 3:1 a v sérii hrané na čtyři výhry vedou 2:0. Penguins se sice ujali v první třetině vedení, ale domácí v rozmezí šesti minut druhé části skóre duelu otočili. Asistencí se na výhře Red Wings ve finále play off NHL podílel i český útočník Jiří Hudler. V úvodu utkání byli aktivnější domácí hráči a v první šanci se objevil obránce Nicklas Kronwall, který podpořil útok Detroitu. Brankář Marc-Andre Fleury ale jeho střelu z mezikruží ramenem vytěsnil. O chvíli později neuspěl ani Henrik Zetterberg, když se snažil překvapit gólmana Tučňáků nahozením zpoza branky.

Hosté prověřili připravenost detroitského brankáře Chrise Osgooda až v sedmé minutě, ale až do konce třetiny poté byli lepším mužstvem. Rychlý útočný výpad Ruslana Fedotěnka skončil na Osgoodově betonu, na jeho chráničích se zastavila i další zajímavá možnost Chrise Kunitze.

Ruský uragán Malkin opět řádil

K vedoucí brance Pitssburghu pomohla přesilová hra, kterých zatím ve finále moc nebylo. V prvním utkání byly odpískány celkově tři fauly a i ve druhém zápase rozhodčí udělili pouze čtyři dvouminutové tresty. Hned první Kronwallův prohřešek proti pravidlům ale hosté potrestali, když si střelu Jevgenije Malkina z pravého kruhu srazil za brankovou čáru obránce Brad Stuart. 

Ruský útočník mohl zvýšit v úvodu druhé části na 2:0. Nádhernou kombinaci s Fedotěnkem a Maximem Talbotem, který mu nahrával zpoza branky, však Malkin zakončil střelou do tyče. Až poté se domácí probudili a zvýšili aktivitu. Tomas Holmström a Marián Hossa ještě puk do branky nedotlačili, ale po následném vhazování bylo vyrovnáno. Buly vyhrál Darren Helm, Hudler puk prodloužil na obránce Jonathana Ericssona, který střelou od modré prostřelil Fleuryho.


Penguins byli brankou zaskočeni a hokejisté Detroitu opanovali dění na ledě. Šanci dostat je do vedení následně spálil Zetterberg, který přečíslení dva na jednoho nedotáhl do gólové podoby. Přesto se Detroit v polovině utkání dostal do vedení. Hossa vystřelil, na brankovišti dotíral Holmström, jenž na sebe navázal tři bránící hráče Penguins, a odražený kotouč uklidil do odkryté branky bekhendem nikým neatakovaný Valtteri Filppula. 

V závěru druhé části převzali iniciativu hostující hráči, ale souhra Crosbyho se střílejícím Billem Guerinem jen rozezvučela tyč. Smůla Penguins pokračovala i na začátku třetí třetiny. Na brankové konstrukci se totiž zastavil i pokus Crosbyho, který si šikovně vybruslil před Osgooda z rohu kluziště.


Místo vyrovnání tak přišel třetí gól Detroitu, když se trefil útočník Justin Abdeldaker, jenž se do sestavy dostal jen díky zraněním Krise Drapera a Pavla Dacjuka. Člen čtvrté formace Red Wings zvyšoval stejně jako v prvním zápase v úvodu třetí třetiny na 3:1. Jak se později ukázalo, byla to pouze jedna ze tří střel Detroitu v poslední části. Obhájce Stanleyova poháru se totiž v této fázi hry soustředil na zodpovědnou obranu. Snížit mohl aktivně hrající Crosby, ale jeho individuální akce skončila u pozorného Osgooda.

Pittsburghu se snížit nepodařilo

Necelé dvě minuty před koncem hosté zkoušeli snížit a zdramatizovat zápasy odvoláním brankáře, přidat druhý gól se jim ale nepodařilo. Pouze Talbot píchnutím hole do Osgooda odstartoval šarvátku na ledě, při které se nejvíce angažovali Zetterberg s Malkinem, kteří za svou bitku dostali 19 vteřin před koncem pětiminutový trest. Ruský útočník k tomu navíc inkasoval i další dvě minuty plus osobní trest. 

Nic to ale nezměnilo na tom, že Detroit vede v repríze loňského finále stejně jako před rokem po úvodních dvou duelech v domácím prostředí 2:0. Série pokračuje v úterý na ledě Pittsburghu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články