Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Desetizápasový blok před šampionátem odstartují hokejisté proti Švýcarsku

Přípravu před mistrovstvím světa zahájí česká reprezentace dvěma zápasy proti Švýcarsku. Na zimním stadionu v Příbrami povede národní tým z pozice kapitána Michal Řepík, v brance se prostřídá duo Dominik Furch - Patrik Bartošák. Přímý přenos utkání Česko - Švýcarsko sledujte od 16:50 na ČT sport a webu ctsport.cz, čtvrteční odvetu od 17:00 exkluzivně na webu ctsport.cz.

Kouč Josef Jandač na tréninku hokejové reprezentace
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

"Chceme vidět kluky v mezinárodní konfrontaci, ať už jde o nováčky nebo ty, které jsme tu delší dobu neměli. Tým je hodně omlazený, takže jsme v této konkurenci zvědaví, jak to zvládnou. Zároveň chceme pokračovat v herních a systémových věcech, které jsme tady nastavili, aby se nám ve hře objevovaly," řekl asistent trenéra Jiří Kalous.

Od Švýcarů očekává jako obvykle v posledních letech, během nichž českou reprezentaci několikrát hodně potrápili, tuhý vzdor. "Hrají nepříjemný a hodně bruslivý hokej. I proto si myslíme, že to bude dobrá konfrontace. Je možné, že se třeba objeví trošku nesehranost, protože tato sestava spolu bude hrát poprvé," pokračoval Kalous.

Přinejmenším v prvním střetnutí si ještě odpočinou zkušení útočníci Roman Červenka a Michal Birner, olympionici z Pchjongčchangu, kteří odehráli poslední sezonu za švýcarský tým Fribourg-Gottéron a k národnímu týmu se připojili v neděli až právě v Příbrami.

"Úvodní zápas odehrajeme na osm beků, pro druhý zvažujeme, že bychom ho odehráli na šest obránců - odchytat by ho měl Bartošák," nastínil Kalous. "Máme vytipované vazby, které by mohly fungovat a na které bychom chtěli navázat, ale uvidíme, jak si to všechno sedne. Zatím nemá cenu předbíhat, protože budeme zkoušet a uvidíme také, jak nahlas si o místo řeknou mladí hráči," doplnil Kalous.

Reprezentačním benjamínkům se otevírá čím dál více možností k účasti na šampionátu, neboť se trenérům množí omluvenky. Dalším zraněným je útočník Jiří Sekáč z Kazaně. "Situace bohužel odpovídá faktu, že je mistrovství světa na konci sezony. U spousty hráčů zranění skutečně jsou, u dalších, jako například u Honzy Kováře, je znát vyčerpání a únava, což je pochopitelné. Omluvenky přichází, to je standardní stav. Je otázkou, kolik jich nakonec bude u hráčů, o které máme zájem," konstatoval Kalous.

"Že už nám vypadlo hodně hráčů z olympijského týmu, to je prostě realita. Bohužel to tak je, ale nelze s tím nic dělat. Svou roli mohlo sehrát i to, že sezona má dva velké vrcholy, navíc po olympiádě následovalo play-off a veskrze u všech kluků jde o klíčové hráče ve svých týmech, kde jsou enormně vytěžovaní," upozornil Kalous. "Uvidíme také, jak se bude vyvíjet situace v zámoří, to má na starosti Jirka Fischer," dodal.

Do Příbrami se hokejová reprezentace vrací po dlouhé době. V dubnu 2001 hrála ve středočeském městě s hornickou historií právě proti Švýcarům a utkání v rámci přípravy na MS vyhrála 5:3. Druhý reprezentační start si tehdy připsal útočník Tomáš Plekanec, jenž v současnosti obléká v NHL dres Toronta Maple Leafs.

Předpokládaná sestava Česka:

Furch (Bartošák) - Mozík, Vitásek, Klok, Polášek, T. Pavelka, Hrbas, Pyrochta, J. Galvas - Nestrašil, R. Hanzl, Stránský - Řepík, Horák, Kousal - Orsava, A. Musil, D. Šťastný - Kaut, Tomášek, Ordoš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články