Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Defibrilátory budou povinné i v nižších hokejových soutěžích

Praha - Počet přenosných defibrilátorů na vrcholových sportovištích stále roste. Od ročníku 2009/10 bude jejich vlastnictví povinné už i pro kluby první a druhé hokejové ligy a celostátních dorosteneckých soutěží, podobný krok navíc zvažuje i basketbalová federace. Právě co největší rozšíření těchto přístrojů je cílem bývalého hokejisty Jiřího Fischera, jemuž před časem defibrilátor při utkání NHL zachránil život.

Defibrilátor stojí okolo 50 tisíc korun, a tak chce občanské sdružení Česká společnost podpory zdraví (ČSPZ) klubům vypomoci alespoň zprostředkováním pronájmu či zapůjčení přístroje. Podobný krok zvažuje i vedení basketbalové NBL, nejvyšší soutěže mužů. "Už nyní je zapůjčujeme všem klubům a jedná se o tom, aby to bylo povinné," dodal ředitel ČSPZ Zdeněk Kučera.

Na šíření osvěty se podílí i Fischer

Na rozšíření defibrilátorů se podílí i bývalý obránce Detroitu Jiří Fischer. Před třemi lety totiž sám ležel po srdeční příhodě bezvládně na střídačce a přežil zřejmě jen díky silným výbojům, které do jeho srdečního svalu vzápětí poslal týmový lékař. 

"Doufám, že se defibrilátory v budoucnu stanou samozřejmostí u všech týmových lékařů," řekl Fischer a připomněl i případ mladého ruského hokejisty Alexeje Čerepanova, který vloni v říjnu selhání srdce při utkání KHL nepřežil.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články