Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Další Růžičkova "premiéra" u reprezentace, Češi hostí Dánsko

Praha – Hokejová reprezentace absolvuje ve čtvrtek první ze série přípravných zápasů před mistrovstvím světa. V obnovené premiéře trenéra Vladimíra Růžičky na střídačce národního týmu se utká v Děčíně s Dánskem. Zápas, stejně jako páteční odveta, je součástí seriálu Euro Hockey Challenge.

Růžička na postu reprezentačního kouče nahradil po nevydařených olympijských hrách v Soči Aloise Hadamczika. K národnímu týmu se vrací po téměř čtyřech letech, rozloučil se zlatem na světovém šampionátu v roce 2010 v Německu. I proto fanoušci do jeho návratu vkládají velké naděje.

"Těší mě to. Není to ale tak, že bych si teď stoupl na střídačku a všechno bude ideální. Víme, že to bude těžké, ale pokusíme se. Pro nás trenéry, celý realizační tým i hráče je to velká výzva. Očekávání je veliké, ale vše se musí ukázat na ledě," řekl Růžička po tréninku v Praze. Dobře si uvědomuje, že by bylo dobré začít výhrou. "Na druhou stranu ale mistrovství světa začíná 9. května. A i kluci tady ví, že na plno hráčů ještě čekáme," poukázal Růžička na fakt, že momentálně má ve výběru řadu hokejistů, kteří nemají reálnou šanci se na MS dostat.

V současnosti se v Edenu připravuje 29 hráčů. Čtveřice Alexander Salák, Roman Červenka Lukáš Kašpar a Jan Kolář se ale k týmu připojila až tento týden a proti Dánsku nenastoupí. Hned jedenáct reprezentantů nemá na svém kontě ani jeden start za seniorský tým. "Máme za sebou pár tréninků a teď nás čeká prověrka. Chci vidět, jak to bude vypadat," řekl Růžička, který nehledí na kvalitu soupeře. "Starám se teď hlavně o náš tým," podotkl.


Švédský trenér Dánska Jan Karlsson přivezl mužstvo s řadou krajánků a pouze dvěma nováčky. Lze ale předpokládat, že se podstatná část současného kádru představí na MS, z dánské ligy mu chybí jen finalisté. Růžička chce, aby reprezentace pod jeho vedením od začátku praktikovala agresivní hokej. "Chceme, aby z toho i hráči měli dobrý pocit. Počítáme s tím, že budou hrát na pozicích, na kterých jsou zvyklí. Uvědomujeme si, že to vždy nemusí být ideální, ale to je přece normální," podotkl Růžička.

Zápasy s Dánskem se odehrají v Děčíně, kde se národní tým představil naposledy v roce 1986, kdy zde remizoval s Finskem. A jako hráč u toho byl i Růžička. "To si pamatuju. Už je to ale dost dlouho," rozesmál se Růžička při dotazu na tehdejší souboj. Děčín jako dějiště přípravy ale vítá. "Je to dobré pro hokej a fanoušky ze severu Čech. Věřím, že se přijdou podívat a bude dobrá atmosféra," dodal.

V brance se představí Jakub Kovář, kterému bude krýt záda Pavel Francouz. Mimo základní čtyři pětky zůstanou útočníci Jakub Valský a Tomáš Vincour, jeden z nich však bude připraven na střídačce. Kapitánem bude obránce Tomáš Mojžíš, který odehrál nejvíce zápasů v reprezentaci z plánované sestavy. Zápas začne v 18:00.

Předpokládaná sestava ČR:

Jakub Kovář (Francouz) – Stříteský, Mojžíš, L. Kovář, Kudělka, Mozík, Jank, Vitásek, Gulaši – Smoleňák, Petružálek, Vondrka – Radil, Kousal, T. Nosek – Svačina, Roman, T. Zohorna – Pohl, Filippi, Zaťovič – Valský, Vincour

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články