Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Další rekord. Jágr má po čtyřicítce nejvíc bodů

New York - Jaromír Jágr provedl v NHL další rekordní zápis. Díky dvěma asistencím, jimiž pomohl porazit NY Rangers 4:3 na samostatné nájezdy, překonal v historických tabulkách Gordieho Howea v počtu bodů, které oba hráči nasbírali po svých čtyřicátých narozeninách. Jágr má nyní na svém kontě 269 bodů za 104 gólů a 165 přihrávek.

Jaromír Jágr
zdroj: ČTK/AP autor: Adam Hunger

NY Rangers - Florida 3:4 SN

"Je to obrovská čest, o tom není pochyb," prohlásil Jágr. "Ne náhodou mu říkali Mr. Hockey, proto je pro mě velkou poctou, že jsem ho překonal," doplnil český útočník, který legendárního hokejistu přeskočil minulou sezonu i v klasickém historickém pořadí soutěže. "A hodlám ho porazit i v bodech po padesátce," podotkl. Howe ukončil kariéru v NHL v 52 letech a ve své poslední sezoně nasbíral 41 bodů.

Florida sice po úvodní třetině prohrávala 0:2, ale v 48. minutě už vedla 3:2. Jágr si připsal asistenci u kontaktního gólu, který z dorážky vstřelil Jonathan Huberdeau. Vyrovnání zařídil Jussi Jokinen a třetí branku přidali hosté z přečíslení po kombinaci celého útoku. Jágr se po přihrávce od Huberdeaua neukvapil a vylepšil pozici pro Aleksandera Barkova, který skóroval do odkryté branky a později rozhodl i penaltový rozstřel.

"Věřím Barkymu více než sobě. A to si věřím hodně," vysvětloval Jágr přihrávku na třetí gól. "Úvod zápasu se nám ale nepovedl. Vletěli na nás, nebyli jsme na to připravení. Bylo to pro (brankáře) Reimera těžké," připomněl špatný start do zápasu, ve kterém hosté inkasovali první gól při vyloučení Jakuba Kindla a druhý padl v čase 4:11.

V té chvíli to vypadalo, že Rangers podruhé za posledních deset dnů zdolají Floridu celkem snadno. "V předchozím utkání nás jasně přehráli a kdo čekal, že tu vyhrajeme? Nikdo nám nedával šanci a věřit nám lidé nebudou pravděpodobně ani v neděli v Pittsburghu. Ale člověk nikdy neví, začíná se od stavu 0:0," konstatoval Jágr.

Hokejistům Floridy možná pomohlo, že si jejich kouč Tom Rowe vzal po druhém inkasovaném gólu oddechový čas. "Hráče jsem uklidňoval, říkal jsem jim, že to bude dobré a že nám zbývá ještě dost času. Řekl jsem jim také, ať se vrátí k naší hře, a přesně to udělali," prohlásil trenér Panthers, kteří na poslední postupové místo do play-off ztrácejí pět bodů. "Na tabulku ale vůbec nekoukáme. Jen hrajeme a pokusíme se vyhrát co nejvíce zápasů," dodal Barkov.

Pittsburgh - New Jersey 6:4

Jednu gólovou přihrávku si připsal Pavel Zacha, který ale s New Jersey podlehl Pittsburghu 4:6. Výhru Penguins řídil kapitán Sidney Crosby, jenž se dvěma zásahy opět vyrovnal v čele tabulky střelců Bradu Marchandovi. Oba dali 37 branek. Crosby zároveň zaznamenal 640. asistenci v dresu Pittsburghu a v historickém klubovém pořadí dostihl v počtu přihrávek druhého Jágra.

Calgary - Dallas 3:1

Jako jediný se z českých hokejistů gólově prosadil Michael Frolík, který šestnáctou trefou v sezoně pomohl Calgary k výhře 3:1 nad Dallasem. Kladenský odchovanec otevřel gólový účet utkání v závěru první třetiny, když zamířil přesně z mezikruží.

Po něm zvýšili náskok kanadského klubu do poloviny zápasu Matthew Tkachuk a Mark Giordano. Gólman Brian Elliott, který v utkání skvěle chytil teč Jiřího Hudlera po střele Radka Faksy, přišel o čisté konto v 54. minutě.

Výsledky NHL:

NY Rangers - Florida 3:4 po sam. nájezdech (2:0, 0:2, 1:1 - 0:0)
Branky: 3. a 52. Zuccarello, 5. Miller - 48. a rozhodující sam. nájezd Barkov (na první Jágr), 22. Huberdeau (Jágr), 27. Jokinen. Střely na branku: 32:37. Diváci: 18 006. Hvězdy zápasu: 1. Jágr (Florida), 2. Zuccarello (NY Rangers), 3. Huberdeau (Florida).

Pittsburgh - New Jersey 6:4 (3:2, 1:1, 2:1)
Branky: 20. a 60. Crosby, 7. Kessel, 14. Guentzel, 36. Bonino, 46. Rowney - 6. a 57. Palmieri, 15. Noesen (Zacha), 40. Bennett. Střely na branku: 43:36. Diváci: 18 651. Hvězdy zápasu: 1. Rowney, 2. Crosby (oba Pittsburgh), 3. Palmieri (New Jersey).

Calgary - Dallas 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)
Branky: 17. Frolík, 26. Tkachuk, 29. Giordano - 54. Ritchie. Střely na branku: 24:25. Diváci: 19 227. Hvězdy zápasu: 1. Giordano, 2. Elliott, 3. Tkachuk (všichni Calgary).

Anaheim - Buffalo 1:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)
Branky: 12. Rakell - 36. O'Reilly, rozhodující sam. nájezd Girgensons. Střely na branku: 40:31. Diváci: 14.556. Hvězdy zápasu: 1. Bernier (Anaheim), 2. Eichel (Buffalo), 3. Fowler (Anaheim). 

Zdroj
ČT sport, ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články