Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Další prověrka před blížícím se MS. Češi vyzvou Švédy s celou řadou posil z NHL...

České Budějovice – Přesně sedm dní před startem a prvním střetnutím na mistrovství světa čeká na české hokejisty předposlední prověrka. V rámci Českých hokejových her svěřenci Josefa Jandače vyzvou v Českých Budějovicích tým Švédska, který dorazí i s celou řadou posil z NHL. Oba celky do závěrečné akce Euro Hockey Tour vstoupily vítězně a případné vítězství je může přiblížit celkovému triumfu na turnaji. Přímý přenos sledujte na ČT sport nebo na webu ctsport.cz od 16:55.

Utkání Česko - Švédsko
zdroj: Reuters autor: TT NEWS AGENCY

"Švédové mají v sestavě spoustu hráčů z NHL a určitě to tak bude úplně jiný tým, než který byl na předešlých akcích Euro Hockey Tour. Bude zajímavé je sledovat. Ve čtvrtek ukázali, že se za žádného stavu nevzdají. Prohrávali 3:1, přesto doma zápas proti Rusku otočili," řekl asistent trenéra Václav Prospal a poukázal na obrat Seveřanů v duelu se sbornou, který nakonec Švédové vyhráli 4:3 v prodloužení.

Švédský kouč Rikard Grönborg má k dispozici 14 hráčů z NHL v čele s hvězdným obráncem Victorem Hedmanem a útočníky Marcusem Krügerem a Gabrielem Landeskogem. "Hráči z NHL tam přinesli mentalitu zámořského hokeje, že se za žádného stavu nevzdají. I podle jmen to bude těžký soupeř," uvedl Prospal.

Češi však nechtějí primárně řešit hru soupeře, ale soustředit se na svůj výkon. "Koukneme se na hru Švédů, připravíme se na ně, ale chceme se soustředit sami na sebe. Kluci hráli proti Finům výborně, po dvou rychle inkasovaných gólech to odmakali a vítězství bylo zasloužené. I když budou mít hráče z NHL, na našem nasazení, systému nebo disciplíně by se nemělo nic změnit," podotkl Prospal.    

Oproti vítěznému duelu proti Finsku nastanou v české sestavě změny. Zranění vyřadilo ze hry útočníka Jiřího Sekáče, odpočívat budou obránci Jan Kolář, Jan Rutta a forvard Lukáš Kašpar. Do hry se nově dostanou David Sklenička, Libor Šulák, Tomáš Zohorna, Roman Horák a Tomáš Hyka. Chytat bude tentokrát Pavel Francouz.

Sobotní zápas bude speciální z pohledu dresů. Češi totiž nastoupí v prakticky totožných trikotech, které oblékali jejich předchůdci v roce 1947 na domácím mistrovství světa na pražské Štvanici a získali v nich zlaté medaile. 

Francouz, další brankář Petr Mrázek a obránce Jakub Kindl si pletené svetry vyzkoušeli již po pátečním tréninku. "Největší rozdíl je ve váze. Byl jsem v tom takový obepnutý. Oproti normálnímu dresu to je rozdíl, ale v zápalu boje to člověk nepostřehne," řekl Francouz, který ale věří, že na výkonu českého týmu se odlišné dresy neprojeví.

"Doufám, že zápas zvládneme. Je to pro dobrou věc, uctí se vzpomínka na první vítězství. Nemám s tím problém," uvedl gólman, jenž netradičně nastoupí s číslem 23. Hráči totiž po vzoru svých předchůdců nebudou používat vysoká čísla, ale dostanou k dispozici sadu s čísly 1 až 23. Dvě nejvyšší jsou pro brankáře.

Předpokládaná sestava:

Francouz - Gudas, Krejčík, Kundrátek, Kempný, Šimek, J. Kindl, D. Sklenička, Šulák - Voráček, Holík, Červenka - Radil, Jan Kovář, Vrána - Řepík, R. Hanzl, Birner - Hyka, Horák, T. Zohorna - Lev.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články