Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Další kanadská lekce pro český tým. Javorové listy opět vyučovaly ve střelbě

Juniorští reprezentanti podlehli ve třetím duelu na světovém šampionátu domácí Kanadě 1:5 a v posledním souboji proti Dánsku budou muset bodovat, pokud chtějí postoupit do čtvrtfinále. Ondřej Machala sice rychle smazal jednobrankovou ztrátu, ale Kanaďané přidali další tři zásahy do konce druhé třetiny a svěřenci Václava Varadi už nenašli odpověď na gólovou smršť soupeře. Přímý přenos utkání Dánsko U20 – Česko U20 sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz v pondělí 31. prosince od 22 hodin.

Alexis Lafreniere z Kanady slaví gól v zápase proti českým juniorům
zdroj: ČTK/AP autor: Darryl Dyck

Kanaďané opět ukázali, o jaký kus napřed jsou před českým hokejem. V plné kráse předvedli hlavní herní aspekty, které je v současnosti zdobí. K historicky pověstnému důrazu úspěšně zakomponovali v poslední dekádě rychlost, přesnou kombinaci na malém prostoru, individuální dovednosti na vysoké úrovni a vytváření nebezpečných střeleckých pozic, ze kterých trestají protivníky.

Přesně tyto atributy ukázal i teprve sedmnáctiletý talent Alexis Lafreniere, největší kanadská naděje, která čelí na turnaji i o dva roky starším protihráčům. Plánovaná jednička draftu NHL v roce 2020 si vyměnila v 17. minutě puk s Jackem Studnickou, uvolnila se do střelecké pozice a ránou bez přípravy zacílila do horního rohu branky.

Lafrenierova trefa na 3:1 zlomila odpor českých hráčů v první třetině a vypracovaný náskok Kanaďané ještě navýšili ve zbytku utkání. Mladému národnímu týmu tak nezbývá než uspět proti Dánům, pokud se chce vyvarovat ostudnému souboji o záchranu.

"S Dánskem musíme vyhrát, jiná varianta neexistuje. Podíváme se na chyby, které jsme udělali, a vletíme na ně. Bylo parádní si zahrát před tolika fanoušky. Kanaďané milují hokej a je to tady znát," uvedl Martin Kaut.

"Hráli jsme jako tým, měli jsme v zápase dobré momenty. Porážku musíme hodit za hlavu a připravit se na Dány. Koncovku musíme zjednodušit, dáváme málo gólů. Sílu v ofenzivě máme, chce to více chodit do branky," nabádal po utkání Kaut.

V brance nastoupil tentokrát Jiří Patera, kterému kryl záda Jakub Škarek. Lukáš Dostál tak zůstal po dvou duelech jen na tribuně. Snaha zaskočit Kanaďany nasazením Patery, který chytá v zámořské WHL, ale vyšla vniveč už v sedmé minutě. Nejnebezpečnější útok javorových listů přebruslil českou obranu a po šťastné střele otevřel skóre zápasu Maxime Comtois, kterému pomohl odraz od Kauta.

Český tým se však z brzké branky nesložil a Ondřej Machala po úspěšném výpadu prostřelil Michaela DiPietra jen o půl minuty později. "Vyšla mi přihrávka na Ondru Machalu, který to krásně trefil. To byl hezký moment," řekl Jan Jeník k vyrovnávací situaci.

Jenže nadějný stav vydržel pouze do 12. minuty. Hned první přesilovou hru zužitkoval Brett Leason po cíleném nahození Tye Smitha. Účet první třetiny završil Lafreniere střelou do šibenice a Kanada šla do kabin s pohodlným náskokem, neboť Filip Zadina z dobré pozice neprolomil střelecké trápení na turnaji.

Změna ve vývoji utkání mohla nastat ve druhé části po šancích Martina Nečase a opět volného Machaly, jenže koncovka zůstává hlavním problémem českého výběru. V polovině zápasu dostali Nečas a spol. výhodu přesilové hry, ale nabídku nevyužili a v 35. minutě zvýšil Mackenzie Entwistle už na 4:1.

Do třetí třetiny nastoupil do brankoviště Škarek. Poslední šanci na potenciální zvrat měl Jakub Galvas, ale střelecký pokus poslal nad kanadskou branku. Gólman Škarek nakonec čistý štít neudržel. Jak se má hrát v početní převaze, ukázal názorně Nick Suzuki se zakončujícím Morganem Frostem, který se schoval za českou obranu. V závěru předvedl další zmar v zakončení Kaut, který nastřelil jen tyč.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let:

Skupina A (Vancouver):

Kanada - ČR 5:1 (3:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 7. Comtois (Tippett, Phillips), 12. Leason (T. Smith, Frost), 17. Lafreniere (Studnicka, Brook), 35. Entwistle (Veleno, Studnicka), 50. Frost (Suzuki, T. Smith) - 7. Machala (J. Jeník). Rozhodčí: Anderson (USA), Heikkinen - Nikulainen (oba Fin.), Goljak (Běl.). Vyloučení: 3:5, navíc M. Kaut, Nečas (oba ČR) oba 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 17 012.

Sestava ČR: Patera (41. Škarek) - J. Galvas, Kvasnička, D. Mikyska, Gaspar, F. Král, Šalda, od 41. navíc Bukač - M. Kaut, Hrabík, Nečas - Lauko, Kern, F. Zadina - Pour, Kondelík, Pekař - J. Jeník, Hladonik, Machala - Plášek. Trenéři: Václav Varaďa, Aleš Krátoška a Patrik Eliáš.

Václav Varaďa (trenér ČR): "Vstoupili jsme do zápasu dobře, ale Kanadě pomohla první branka. Sice jsme rychle vyrovnali, ale následně jsme při přesilovce Kanady špatně vyhodnotili situaci a soupeř znovu vedl. Ve druhé třetině jsme si vypracovali spoustu šancí a hráli jsme velmi dobře. Nedáváme ale góly. Pak jsme dostali z brejku čtvrtou branku, což bylo nakonec klíčové. Ve třetí třetině si to Kanaďané zkušeně pohlídali. Ve třech zápasech jsme dali čtyři branky, to je málo. Bojujeme, blokujeme střely, ale chybí nám góly. Jakuba Škarka jsem poslal do branky, abych dal týmu nějaký nový impulz. Podržel nás a hrál velmi dobře s kotoučem."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články