Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Dallas měl díky Faksově trefě na lopatě San Jose, Sharks ale otočili. Bodovali i Češi z Bostonu

Na gól čekal od konce listopadu, dočkal se až na ledě San Jose. Radek Faksa zvyšoval v dresu Dallasu už na 3:0, Sharks ale i díky asistenci Tomáše Hertla otočili na konečných 5:3. David Pastrňák, David Krejčí a Pavel Zacha přispěli shodně asistencí k výhře Bostonu 4:1 na ledě New York Islanders.

Faksa ukončil gólový půst se štěstím. Český útočník nejdříve přihrál před branku, ale domácí mu ji zblokovali a jeho druhý pokus si do vlastní sítě srazil Timo Meier. San Jose ale ještě v prostřední třetině vyrovnalo a u Meierovy branky na 3:3 si připsal druhou asistenci Hertl. Obrat dokonal v 51. minutě Erik Karlsson, který nasbíral čtyři body (1+3), a trefou do prázdné branky pojistil výhru Logan Couture.

"Když vedete 3:0, už byste měli vyhrát. Je to o nás. Nepotřebovali jsme dát další gól, ale měli jsme hrát tak, abychom žádný nedostali," povzdechl si trenér Dallasu Pete DeBoer. "Ani nevím, zda byl nějaký zlomový moment. Trápili jsme se trochu v přesilových hrách a oni byli efektivnější," doplnil Colin Miller.

Hlavní strůjce obratu Karlsson překonal hranici 60 bodů ve 46. utkání, rychleji to stihl od sezony 1988/89 mezi obránci jen Paul Coffey. V produktivitě této sezony je švédský zadák jen o bod za Pastrňákem, kterému patří třetí místo.

Islanders vedli 1:0 do 28. minuty, v níž vyrovnal Charlie McAvoy. O chvíli později se Boston radoval po české akci: Pastrňák našel mezi kruhy Zachu a jeho střelu doráželi před brankou clonící Krejčí a Derek Forbort, jemuž byl gól připsán. Na začátku třetí třetiny Pastrňák v přesilové hře naznačil střelu a křížným pasem uvolnil Brada Marchanda, jenž do odkryté branky zvýšil na 3:1. Po další povedené souhře zpečetil výhru Trent Frederic.

Steven Stamkos řídil hattrickem výhru Tampy Bay 5:2 ve Vancouveru a stal se 47. hráčem v historii NHL, který překonal hranici 500 vstřelených branek. Kapitán Lightning dosáhl této mety v jednom klubu, což se před ním povedlo jen 22 hokejistům. Hosté rozhodli o výhře už v úvodní třetině čtyřmi góly.

"Je to něco mimořádného," rozplýval se Stamkos. "Jde sice o individuální statistiku, ale hraju za klub už 14 let a spousta spoluhráčů mi pomohla, abych se dostal na takové číslo. Jsem jim za to vděčný. I za jejich reakci. Z gólu byli na ledě stejně nadšení jako já, to dělá celý moment ještě úžasnějším."

Stamkos vstřelil 500. gól už v páté minutě, kterým otevřel skóre. "V posledních zápasech jsem zahodil několik šancí, tak bylo příjemné, že jsem se prosadil už na začátku. Vím, že mě spoluhráči hledali v situacích, kdy by za jiných okolností už stříleli. I proto jsem rád, že už je to za námi," řekl dvaatřicetiletý Stamkos.

V Calgary, které doma podlehlo Coloradu 1:4, nedošlo k českému brankářskému souboji. Domácí Daniel Vladař i na druhé straně Pavel Francouz zůstali na střídačce. Obhájce Stanleyova poháru položil základ úspěchu v rozmezí 7. až 13. minuty, během nichž dal první tři góly. Hlavními strůjci výhry byli Mikko Rantanen (2+1) a Artturi Lehkonen (2+0). Alexandar Georgijev přišel o nulu ve 43. minutě.

Ve středečním programu NHL zazářil čtyřmi body Brady Tkachuk. V základní hrací době asistoval u tří branek a v prodloužení rozhodl o výhře Ottawy 5:4 nad Pittsburghem. V sestavě poražených chyběl Jan Rutta, kvůli zranění v horní části těla s týmem na zápas ani neodcestoval.

Zdroj
ČT sport, ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články