Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Czech Republic zmizí z dresů nároďáku. Hokejisté budou nosit název Česko

Pro někoho možná kosmetická, nicméně i tak zásadní změna. Čeští hokejisté budou nosit na dresech nově název Česko v mateřském jazyce místo anglického Czech Republic. Výjimkou budou únorové olympijské hry v Pekingu, kde budou svěřenci trenéra Filipa Pešána mít na hrudi státní znak.

Upravené dresy české hokejové reprezentace, reprofoto ČSLH
zdroj: ČSLH

V nových dresech budou nastupovat reprezentační výběry při světových šampionátech, turnajích a přátelských zápasech. Jako první se v nich představí už ode dneška reprezentační výběr do 17 let při domácím trojutkání s Ruskem, potom i příští týden ženská reprezentace v olympijské kvalifikaci v Chomutově a mužský A- tým na turnaji Karjala v Linköpingu a Helsinkách.

"Když pominu, že není určitě ostuda pochlubit se i na reprezentačních dresech mateřským jazykem, jsou základní důvody, proč ke změně dochází, v zásadě dva. Zaprvé se přizpůsobujeme mezinárodnímu trendu a přístupu, který je obecně uplatňován v celém mezinárodním sportovní prostředí, nejde jen o lední hokej," řekl mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund.

"Druhým důvodem je doporučení, které jsme v tomto ohledu dostali od odborníků a příslušných institucí, které jednoznačně doporučují používat ten víceslovný politický název výhradně pro diplomatické styky a právní dokumenty, zatímco pro všechny ostatní příležitosti, včetně sportu, doporučují název jednoslovný," podotkl Zikmund.

"Z 82 členských zemí IIHF používají ten víceslovný politický název uvádějící právní formu státu jen dva: Korejská lidově demokratická republika a Spojené arabské emiráty. Třetím nechtěným členem tohoto klubu jsme byli donedávna i my. Jinak všechny ostatní země, až na pár výjimek, volí jednoslovný název. A u těch výjimek s dvouslovným názvem je to bez uvedení právní formy státu," dodal Zikmund.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články