Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Crosby po zlatu z Prahy rozšířil Triple Gold Club, jako šestadvacátý

Praha - Doplnil poslední trofej, která mu ve sbírce chyběla. Útočník Sidney Crosby rozšířil po triumfu na mistrovství světa Triple Gold Club, v kterém jsou majitelé zlatých medailí z olympijských her, světových šampionátů a zároveň prstenů za triumf ve Stanleyově poháru. Sedmadvacetiletá hvězda Pittsburghu vstoupila do vybrané společnosti jako 26. hokejista v pořadí po finálové výhře Kanady nad Ruskem 6:1.

Sidney Crosby
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Crosby má ve sbírce dvě olympijská zlata z Vancouveru z roku 2010 a ze Soči z loňska, kde byl stejně jako nyní na šampionátu v Česku kapitánem. Tři zlata posbíral při čtyřech účastech na velkých mezinárodních akcích. Další bylo pro něj už jen mistrovství světa v Rize v roce 2006, kde skončila Kanada čtvrtá. Pittsburgh dovedl ke Stanleyovu poháru v roce 2009.

Jediným dalším hráčem, který může letos vstoupit do Triple Gold Clubu, je další kanadský útočník Rick Nash. Třicetiletý kanonýr vyhrál mistrovství světa v roce 2007 v Moskvě a má také stejně jako Crosby dvě zlaté medaile z olympiád z roku 2010 a z loňska. Loni mu unikl triumf ve Stanleyově poháru po finálové porážce Rangers s Los Angeles 1:4 na zápasy. Letos má další pokus, s Rangers hraje ve finále Východní konference proti Tampě Bay.

Ve vybrané společnosti se všemi třemi nejcennějšími triumfy je nyní devět Kanaďanů i Švédů, šest Rusů a dva Češi - Jaromír Jágr a Jiří Šlégr, kteří se mezi držitele "zlatého hattricku" zařadili v roce 2005 po vítězství na mistrovství světa ve Vídni. Jediným koučem je Kanaďan Mike Babcock, který dovedl Kanadu k triumfu v roce 2004 v Praze i loni na olympiádě a s Detroitem získal v roce 2008 Stanleyův pohár.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články