Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

ČR: Posily z NHL na všech frontách. Jandačova družina touží ukončit nejdelší čekání

Tak dlouho se v samostatné historii nikdy nečekalo. Český národní tým na medaili z mistrovství světa nedosáhl od roku 2012. Družina trenéra Josefa Jandače tak na šampionát do Francie a Německa jede s jasným odhodláním černou sérii ukončit. Pomoci by k tomu měl silný výběr tvořený mixem hráčů z Evropy a zvučných posil z NHL.

Radost českých hokejistů
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Loni to byl pro tehdejšího kouče Vladimíra Vůjtka smutný pohled. Ze spousty plánovaných posil z NHL kvůli zranění, chybějící smlouvě či neprojité zdravotní prohlídce dorazil jen zlomek. To letos je situace národního celku odlišná. I trenér Jandač sice pár omluvenek musel přijmout, jinak ale může být spokojený, jaká jména ze zámoří na šampionát dorazila.

Kouč národního celku do prvního utkání bude moci nasadit hned šest hráčů z NHL, mezi nimiž nechybí ani dva nejproduktivnější Češi v elitní soutěži letošní sezony Jakub Voráček a David Pastrňák. Navíc o dalších posilách se ještě uvažuje.

Voráček s Pastrňákem by každopádně měli být hlavní útočnou silou českého týmu, který se ve Francii a Německu pokusí ukončit čekání na další cenný kov ze světových šampionátů. Dřívější pravidelný sběr medailí se totiž z české strany v posledních letech pořádně zadrhl. Od bronzu z roku 2012 už reprezentace žádnou "placku" domů nedovezla a neprolomila to ani loni.

Přitom turnaj v Rusku byl výborně rozjetý. Češi svoji základní skupinu ovládli a vyšlápli si jak na domácí sbornou, tak třeba i na Švédy. Veškerá euforie však skončila v klíčovém duelu ve čtvrtfinále, kde nad síly národního týmu byl tým USA, který vyhrál 2:1 po nájezdech.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - USA

Naděje českých fanoušků se tak ubírají k právě startujícímu šampionátu. První pozitivní zprávou je, že reprezentaci poslední dva šampionáty pořádané Německem vyšly na výbornou. V roce 2001 i 2010 Češi vybojovali zlato, při čemž triumf na druhém z turnajů je zatím tím posledním pro národní celek.

Mnohem důležitější zprávou je ale síla národního týmu. Její první náznak přišel už v generálce na Českých hrách, kde při celkovém vítězství domácí výběr porazil Švédsko i Finsko a především zaujal předváděnou hrou.

Silný útok, silná obrana, dobrý brankář = kvalitní mix

Skvělým výkonem se už v Českých Budějovicích blýskl Voráček, který bude na šampionátu dělat kapitána. S Romanem Červenkou jediný pamětník posledního titulu z roku 2010 by měl patřit společně s Pastrňákem k hlavním útočným tahounům, což dokazovali i letos ve svých klubech. Jandač se ale ve hře dopředu může spolehnout také na další hvězdu z NHL Tomáše Plekance a zapomínat se nesmí na hráče z Evropy.

Výraznou roli by měl mít už zmíněný Červenka. Jan Kovář zase zářil v play-off KHL, kde byl vůbec nejproduktivnějším hráčem a v nominaci jde nálezt i další hráče, kteří mají za sebou povedený ročník jak v Rusku nebo třeba v domácí extralize.

Sport
zdroj: ČT4

Větším problém než v útoku však Češi mívali delší čas v obraně. I ta se ale letos zdá být velice kvalitní. Základními stavebními kameny by měly být posily z NHL Radko Gudas a Michal Kempný. Stejně výrazné výkony se čekají i od jiných. Z Radima Šimka a Jakuba Jeřábka jsou světoví beci, kteří od příští sezony budou působit v zámoří. Vítězné play-off v extralize má zase za sebou Jakub Krejčík a stabilně dobrými výkony se prezentuje Tomáš Kundrátek.

Výrazné jméno bude i mezi třemi tyčemi. Detroit se letos po dlouhé době nedostal do play-off, díky čemuž na turnaj mohl přijet Petr Mrázek. Pětadvacetiletý gólman sice v sezoně bojoval s výkyvy formy, kvůli kterým přišel u Red Wings na nějaký čas i o pozici jedničky, rodák z Ostravy však nadále patří mezi velké brankářské hvězdy.

Na papíře tak český národní tým vypadá velice slibně. Nyní svůj um musí předvést i v akci na ledě.

Nominace české hokejové reprezentace na mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem (5.-21. května):

Brankáři: Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL), Dominik Furch (Omsk/KHL), Petr Mrázek (Detroit/NHL).

Obránci: Jakub Krejčík (Kometa Brno), Jan Rutta (Chomutov), Radim Šimek (Liberec), Radko Gudas (Philadelphia/NHL), Jakub Jeřábek (Podolsk/KHL), Michal Kempný (Chicago/NHL), Jan Kolář II (Chabarovsk/KHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL), Libor Šulák (Znojmo/EBEL).

Útočníci: Michal Řepík, Petr Vrána (oba Sparta Praha), Michal Birner, Roman Červenka (oba Fribourg/Švýc.), Tomáš Hyka (Mladá Boleslav), Jakub Lev, Dominik Kubalík (Plzeň), Robin Hanzl (Litvínov), Roman Horák (Podolsk/KHL), Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL), David Pastrňák (Boston/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal/NHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL), Jakub Voráček (Philadelphia/NHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články