Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Chybí nám zdravé sebevědomí a vyhrané souboje, říká trenér Kalous

Jediná výhra ze tří zápasů, dvanáct inkasovaných branek, vstřelené góly prakticky jen v přesilových hrách. Mnoho rozpaků vyvstalo po Turnaji Karjaly v rámci Euro Hockey Tour, který se české reprezentaci příliš nepovedl. Ve hře národního týmu bylo hned několik nedostatků. Podle asistenta hlavního trenéra Jiřího Kalouse šlo zejména o absenci sebevědomí a správné agresivity v soubojích. Přesto doufá, že mužstvo bude s výhledem k olympiádě konkurenceschopné.

Reprezentační trenéři Jiří Kalous (vlevo) s Josefem Jandačem
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

"Turnaj Karjaly se nám nepovedl výsledkově. Prohráli jsme dvě utkání ze tří. Se Švédy jsme neodehráli vůbec špatné utkání, tam to bylo hodně vyrovnané. Bohužel jsme zápas ztratili v oslabení, která jsme sehráli špatně. To byl rozhodující prvek, že jsme to nedotáhli do vítězného konce. Bylo to až v závěru zápasu, což byla velká škoda," ohlédl se Kalous za úvodním utkáním proti Tre Kronor.

Druhý zápas proti Švýcarsku poskytl zlepšení, i když v závěru se mužstvo strachovalo o výsledek poté, co hokejisté helvétského kříže snížili na rozdíl jedné branky. "Bylo to podobné jako se Švédy, měli jsme dobrý pohyb. Sehráli jsme výborně přesilovky a vyhráli jsme 3:2," dodal Kalous.

Poslední utkání na turnaji ale přineslo vystřízlivění a potvrdilo, který z evropských soupeřů činí české reprezentaci největší problémy. "Samostatná kapitola byl zápas s Rusy, který jsme absolutně nezvládli. Rusové v tomto zápase dominovali a naprosto zaslouženě zvítězili," neskrýval rozčarování Kalous. Národní tým padl v duelech proti Rusku pošesté v řadě.

Ačkoli se zdálo, že čeští hráči nestačili se soupeřem zejména bruslit, nejednalo se o jediný problém. Jaké byly podle Kalouse hlavní nedostatky ve hře českého týmu? "My jsme neztráceli jenom v bruslení, ale celkově v pohybu. A hlavně v osobních soubojích a individuálních herních činnostech, kde nás Rusové jasně přehrávali," neskrýval Kalous.

Podle útočníka Jakuba Klepiše chybělo hráčům nasazení, i když na mezinárodní úrovni by se nemělo jednat o tento případ. Kalous má pro to jiné vysvětlení. "Když jsem viděl střídačku a viděl jsem v kabině, jak se kluci povzbuzují, tam to nebylo o tom, že by někdo nechtěl nebo chybělo nasazení. Rusové jsou hodně silní na puku, my jsme nebyli schopní ukončovat a dohrávat souboje, odebírat kotouče na rozdíl od Rusů," byl přesvědčen Kalous.

Kromě častých prohraných soubojů a chybných individuálních činností se českému výběru nedařila hra v rovnovážném počtu hráčů na ledě. Při hře pět na pět se Češi propracovali pouze k jedinému vstřelenému gólu, který zařídila dvojice Řepík–Birner v duelu proti Švédům.

"Nebyli jsme schopní se více prosadit. To je další věc, na které musíme hodně zapracovat, na agresivitě v útočném pásmu. Ale to se už vracím k těm individuálním herním činnostem jednotlivce, kde musíme být silnější, dostat se ze soubojů. Musíme být schopní dostat se do předbrankového prostoru a tam být tak důrazní, abychom vstřelili branku," uvedl Kalous.

Se snahou individuálně se prosadit se pojí také faktor sebedůvěry, která z hráčů dvakrát nesršela. Hráčům dělaly problémy nejen situace jeden na jednoho. "I když jsme na kotouči, nejsme schopní útočníky k sobě napárovat tak, abychom byli ve dvojici, v trojici. Puky ztrácíme už ve středním pásmu. V některých situacích nám chybí zdravé sebevědomí, abychom si dovolili víc a přes protihráče přešli. Máme schopné hráče, ale neumíme to předvést na ledě," dodal Kalous.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články