Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Chyběl důraz v předbrankovém prostoru, všichni ale splnili taktiku, hodnotil Říha zápas se Švédy

S prvním vystoupením českého týmu na Turnaji Karjaly proti Švédsku byl spokojený, přesto ale našel na výhře 3:1 i chyby. Hlavní trenér hokejové reprezentace Miloš Říha si pochvaloval splněnou taktiku ze strany svých svěřenců, ale postrádal větší důraz před brankovištěm soupeře. Naopak kvitoval hru první útočné řady vedenou Janem Kovářem. Přímý přenos druhého utkání proti Finsku sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz v sobotu od 16:10.

Hlavní trenér reprezentace Miloš Říha promlouvá k hráčům
zdroj: ČTK/AP autor: Ulf Palm

"Můžu být velice spokojený. Myslím, že jsme byli od začátku lepší a lépe jsme bruslili. V první třetině jsme si vytvořili takové tři šance, kdy jsme nebyli důrazní na brankovišti, ale sami jsme Švédy k ničemu nepustili. Možná v přesilovkách měli dvě šance, ale jinak jsme zápas zvládli bravurně," prohlásil Říha.

Jedním z dlouhé řady pozitiv byla souhra první útočné formace s Janem Kovářem na postu centra. "Bylo jasně vidět, že si vyhovují. Právě proto, že s vhazováním pochopili, jak to mají dělat. Pokud je jedna myšlenka, tak to funguje vždy. Pokud tam je myšlenek hodně, tak to nikdy nemůže platit. Kluci jsou zkušení a vyzrálí, hlavně Honza Kovář tomu dává hlavu. Nikde nepropadal, byl na pravém místě rozehrávky, vynikající. A ti ostatní se přidali," chválil Říha.

Výhru bere i jako určité potvrzení toho, že se mužstvo vydalo správnou cestou. "Myslím, že všichni přijeli s tím, že reprezentace je respekt, že to má smysl. Pokud se podřídí, hra vypadá jinak. Švédy jsme přestříleli. Pokud tomu začnou hráči věřit a budou se tomu podřizovat, myslím, že to smysl má. A sami budou stoupat ještě výš. Byl to první zápas, u určitých hráčů se mohly objevit určité obavy. Ale jak je ti starší podrželi, další se přidali. Teď ještě čekáme, že se přidají i ti mladí," podotkl Říha.

Přesto viděl ještě prostor ke zlepšení. "Všichni splnili taktiku, to bylo důležité. Vždycky hrajete, co vám soupeř dovolí. Chyběl mi tam ale lepší předbrankový prostor a důraz. Soupeř nám dopřál dost šancí, ono to ale souvisí i s tím, když hráči mají v hlavách, co chtějí plnit. A teprve se pouštějí do nějaké útočné fáze," vysvětlil Říha.

"Toulali jsme se spíš po rozích a neměli předbrankový prostor. Kluci pořád chtěli něco rozehrávat, něco vymýšlet. Ale zase na druhou stranu jsme tam s klukama také vymysleli několik akcí s vhazováním, s přesilovými hrami, s věcmi ze hry. Myslím, že to je pozitivní," uzavřel Říha.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články