Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Chyb bylo příliš. Osmnáctka proti USA dvojitý obrat nedotáhla

Zápas hokejistů do 18 let Česko – USA na Hlinka-Gretzky Cupu bavil. Páté místo po výhře 6:4 berou Američané, kteří v polovině utkání prohrávali, ale pak jim český tým nabídl chybami tříbrankové vedení. Činil se hlavně autor hattricku Cole Knuble. Češi se ale v poslední desetiminutovce zvládli dostat na dostřel jediné branky, když svou druhou branku přidal Jiří Kulich, ale v závěru ještě jednou propadli. Na turnaji skončili šestí. 

Utkání Česko U18 – USA U18
zdroj: ČTK autor: Svoboda Jaroslav

Trenéři v čele s Jakubem Petrem nasadili do branky Michaela Schnattingera, ten nahradil Jana Špunara, který chytal v předchozích utkáních.

Utkání začalo opatrně a ani jeden z týmů se v prvních minutách nedostával do jasných příležitostí. První velká šance skončila hned brankou Američanů. Kapitán své formace Hunter Brzustewicz tvrdě vypálil, Špunar střelu vyrazil ke Coleovi Knublemu, jenž byl před brankou nejaktivnější a puk dostřelil.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Hlinka Gretzky Cupu Česko – USA

Autor prvního gólu mohl ve 12. minutě přidat druhý, když mu sedla střela zápěstím. Český brankář ale zvládl střelu ramenem vytěsnit.  

Češi ale nalezli odpověď. Po buly v americkém obranném pásmu rychle zamířili na americkou branku a druhou střelu nasměroval Jiří Kulich mimo dosah brankáře. Vedení chtěl vrátit USA sólem Sam Rinzel, ale parádním semaforem ho vychytal Schnattinger.

Na počátku druhého dějství šlo Česko do vedení. Američané šli ve 21. minutě do čtyř za příliš mnoho hráčů na ledě. Češi si s výhodou poradili znamenitě. Vyhráli buly a za 7 sekund předvedli umnou kombinaci, již zakončil Dominik Petr střelou z vrcholu pravého kruhu.

Po šesti minutách ale Češi nabídli přesilovku i soupeři, který ji zužitkoval skoro stejným způsobem. Kombinaci zakončil z též pozice Mikey Deangelo a srovnal na 2:2.

Hosty navíc poslal zpět do vedení střelec první branky Knuble. A byla to veliká paráda. V útočné třetině si u mantinelu převzal kotouč. Objel s ním podél hrazení branku až do střelecké pozice. Vypálil tvrdě a prakticky do růžku. Ve 33. minutě tak USA vedly 3:2. V závěru prostřední části se sice snažili Češi dostat svého soka pod tlak, ale působili dost bezradně.

Ze třetí části uplynulo jen pár sekund a brankář Schnattinger si vybral nováčkovské zaváhání. Špatně odhadl dráhu kotouče, jenž místo za branku zamířil před branku, kde ho naopak čekal Deangelo. Stačilo trefit opuštěnou klec.

Zmar Čechů nekončil. Šli do oslabení. USA pohodově rozehrály a těsně před brankou nahození Huntera Brzustewicze tečoval Luke Devlin. Ve 42. minutě tak USA vedly již 5:2.

Česko se dokázalo vrátit do hry, když mu začaly vycházet rychlé protiútoky. Jeden dotáhl Jakub Hujer, který zužitkoval pas Jakuba Hrdličky a propálil brankáře Markse. Zápas se stal ještě zajímavějším, když Jiří Kulich využil přesilovku. Statistiky se neptaly na to, že se výhoda českému mužstvu vůbec nedařila a nemělo souvislejší tlak.

Dvě minuty před koncem ale zvládli Američané rozhodnout. Rozhozenou obranu si kličkami vychutnal hráč utkání Knuble, který dokončil hattrick. Česko tak na turnaji osmi týmů skončilo až šesté. 

O zlato si v sobotu v Piešťanech zahrají týmy Slovenska a Ruska. Slovenská osmnáctka postoupila do finále SP poprvé v historii, sborná obhajuje prvenství z roku 2019. Loni se turnaj kvůli pandemii koronaviru nekonal. O třetí místo se v Břeclavi utkají mladí Finové se Švédy.

Hlinka Gretzky Cup hokejistů do 18 let:

Břeclav: O 5. místo: ČR - USA 4:6 (1:1, 1:2, 2:3) Branky: 15. a 56. Kulich, 21. Petr, 49. Hujer - 7., 33. a 59. Knuble, 28. a 41. DeAngelo, 42. Devlin.
19:00 semifinále: Rusko - Śvédsko.
Piešťany: O 7. místo: Švýcarsko - Německo 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 2:2, 0:0 - 0:0)
19:00 semifinále: Slovensko - Finsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články