Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Chrám hokeje, divadelní hra jako vzpomínka na štvanický stadion

Dnes už neexistující stadion v Praze na Štvanici se stal hlavním motivem divadelní hry. Umělecký soubor Tygr v tísni představil svůj první počin, který má připomenout slavné roky československého hokeje a hraje se v bývalých prostorách Fuchsovy kavárny. Ta je už poslední připomínkou slavného zimního stadionu, jenž neodolal času.

Hra má dá vzpomenout na stadion, který vznikl podle návrhu architekta Josefa Fuchse z roku 1932 a byl první s umělou ledovou plochou v Československu. Odehrály se tu zápasy čtyř světových šampionátů a československá reprezentace tu vždy získala medaili. V roce 2011 byl ale stadion už v havarijním stavu zbourán.

"Je to svatostánek českého hokeje," říká Jakub Skála, který je v divadelní hře komentátorem. "Ty čtyři šampionáty tu budeme také inscenovat," nechává trochu nahlédnout do téhle hry, která má divákům přiblížit důležité okamžiky těchto mistrovství.

Hru připravila režisérka Zuzana Burianová, která si vzpomněla, že jako malá chodila na Štvanici bruslit. "Nápad zabývat se historií tohoto stadionu vznikl u dramaturga Petra Šmída a výtvarnice Ivany Kanhäuserové," vysvětlila Burianová, jak hra vznikala.

Je nám líto, video expirovalo.
Stadion Štvanice v divadelní hře připomene slavné chvíle
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články