Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Chomutov zahájí European Trophy proti Slovanu Bratislava

Praha – Mezinárodní hokejový turnaj European Trophy odstartuje nováček soutěže, čerstvý účastník extraligy Chomutov, v duelu se Slovanem Bratislava. Po roce tak startuje turnaj, ve kterém opět poměří síly evropské hokejové kluby, letos rozšířené o německý Ingolstadt a Hamburk, Brynäs ze Švédska a Jyväskylä z Finska. Po roční pauze se vrací švýcarské kluby Bern a Curych a premiéra čeká Fribourg-Gottéron a EV Zug. Český hokej bude vedle Chomutova zastupovat dalších 6 týmů.

Počet účastníků se rozrostl z 24 na 32 týmů. Kluby jsou rozděleny do čtyř divizí (Severní, Jižní, Západní a Východní) a v základní části je čekají souboje jen mezi sebou. S každým soupeřem se utkají jednou a navíc sehrají ještě jedno utkání s vybraným regionálně blízkým sokem. Základní část nově ale nevyplní jen letní období přípravy na start domácích soutěží, ale několik zápasů je v plánu i v říjnu a listopadu.

První ročník v roce 2010 se hrál s 18 kluby včetně jediného českého týmu pražské Sparty. V další sezoně se přidaly České Budějovice, Plzeň, Kometa Brno, Liberec, Pardubice a Slavia. Letos je ve startovním poli šest šampionů jednotlivých evropských soutěží - Pardubice, Brynäs, Jyväskylä, Eisbären Berlín, Curych a Slovan Bratislava, který ale opustil slovenskou extraligu a bude bojovat v KHL.

Liberec v loňském kole soutěže
zdroj: ISIFA/LN

V Chomutově, který v ET nahradil po odstoupení pražskou Slavii, začne soutěž s předstihem. Slovan Bratislava si kvůli účasti v Kontinentální lize původně plánovaný duel na říjen totiž přeložil už na poslední červencový den a 10. srpna ještě nastoupí proti Vídni Capitals. Jinak se naplno rozjede soutěž až před polovinou srpna.

Finálový turnaj Red Bull Salute bude hostit od 13. do 16. prosince Vídeň a Bratislava. Vídeňští Capitals a bratislavský Slovan tak mají mezi osmičkou účastníků už dopředu start jistý i v případě, že neskončí na prvních dvou postupových pozicích jednotlivých divizí. Na jejich úkor by pak nepostoupily týmy z nejhorší bilancí na druhém místě. Vítěz Red Bulls Salute se může těšit na prémii 360 tisíc eur.

Loni vyhrál na domácí půdě v Salcburku tamní EC Red Bull, když nejúspěšnějším týmem dlouhodobé části byla Plzeň. Na Red Bull Salute se vedle ní představily také Pardubice i České Budějovice, ale všechny tři české kluby shodně neprošly branou čtvrtfinále.

Složení divizí:

Severní: EC Red Bull Salcburk, Eisbären Berlín, Hamburk Freezers, HC Kometa Brno, HC Mountfield České Budějovice, HC Plzeň 1929, Lulea Hockey, Kärpät Oulu.

Východní: Bílí Tygři Liberec, Brynäs IF, Djurgaarden IF, HC ČSOB Pojišťovna Pardubice, HC Fribourg-Gottéron, SC Bern, Tappara Tampere, TPS Turku.

Jižní: HC Slovan Bratislava, HC Sparta Praha, HV 71, JYP Jyväskylä, KalPa Kuopio, Linköping HC, Piráti Chomutov, Vídeň Capitals.

Západní: Adler Mannheim, ERC Ingolstadt, EV Zug, Frölunda Indians, Färjestad BK, IFK Helsinky, Jokerit Helsinky, Curych Lions.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články