Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Chomutov ukončil čekání na plný bodový zisk, doma zdolal omlazenou sestavu Sparty

Po šesti zápasech hokejisté Chomutova zase jednou zkusili, jak chutná výhra za tři body. V závěrečném kole základní části extraligy Piráti porazili Spartu, za kterou nastoupila celá řada juniorů, 4:2. Domácím však ani triumf už nemohl pomoci k cestě do předkola. Pražané v boji o čtvrtfinále vyzvou Liberec.

Chomutovský Brett Flemming se snaží uniknout Dominiku Uherovi ze Sparty
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

"Celý rok jsem se chystali, že budeme hrát na trochu více mladých kluků, což se nám bohužel povedlo až v posledním zápase základní části, protože jsem v předchozích 51 kolech tahali nějaké kaštany z ohně. Jsem moc rád, že si kluci zahráli a odehráli utkání se ctí," řekl asistent trenéra Sparty Jaroslav Nedvěd.

Utkání začalo ve značném tempu, jelikož se hned od druhé minuty hrálo ve čtyřech proti čtyřem. Většího prostoru na ledě využil nejproduktivnější obránce Pirátů Flemming, který z levé strany trefil bližší horní roh branky.

Ve druhé polovině úvodního dějství měl na holi gól Říčka, jenž z těsné blízkosti nedorazil kotouč, stejně dopadl na druhé straně Skokan. Po ubráněném oslabení stál v ideální pozici Uher, ani ten z těsné blízkosti Lukeše neprostřelil.

"Bylo cítit zklamání, že jsme se nedostali do předkola play-off, protože jsme o to chtěli se Spartou bojovat. Sparta nastoupila s mladšími hráči a nechala odpočívat zkušenější. Pro nás to bylo strašně těžké utkání, raději bychom hráli proti kompletní Spartě, protože mladí kluci čekají na šanci. Podle toho se zápas také vyvíjel," uvedl hlavní kouč Chomutova Vladimír Růžička starší.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Chomutov - Sparta Praha

Pozvolný začátek druhé třetiny nezpestřila ani přesilovka domácích, kteří si nevytvořili žádnou nadějnější šanci. Akce přišla až po polovině hrací doby, když při přesilovce napřáhl Voráček, jehož rána po dlouhém zámku zapadla do chomutovské branky.

Přestože následující početní výhodu zahráli Piráti dobře, radovali se opět Pražané. Chybné Lukešovy rozehrávky využil Kropáček, jenž vstřelil při debutu premiérový gól. "Přiznám se, že se mi zdálo, že dám gól. Když se to stalo, tak jsem byl hrozně šťastný a nemohl tomu ani uvěřit. Puk procházel za bránou, kam šel Černoch, tak jsem se postavil před bránu, protože jsem myslel, že to dostanu do prázdné, ale to by byla moc těžká přihrávka. Černoch to dobře napálil před bránu, kde jsem si pro vyražený puk sjel a stihl zakončit, než se brankář přesunul," popsal Kropáček.

Do závěrečné třetiny se přenesla část Dietzova trestu, který ještě na 51 vteřin protnulo vyloučení Fleminga. Sparta dlouhou početní výhodu nevyužila a sama se musela bránit, čehož Piráti využili.

Hlavovo nahození tečoval v přesilovce Šťovíček, jenž si připsal o pár momentů později i třetí a vedoucí branku domácích, tentokrát ve vlastním oslabení. V závěru to Pražané zkoušeli v šesti proti čtyřem, čehož využil Lauko, který kosmeticky upravil skóre na 4:2.

"Jako čtvrtá lajna přesilovky moc nacvičené nemáme, tak jsme si řekli, že budeme hrát na beky a střílet. Nakonec vyplynulo, že byl Nick Hlava nahoře místo obránce, nahodil na bránu a já jenom tečoval," popsal Šťovíček svůj první gól a následně i ten druhý. "Vyhodil jsem puk a viděl jsem Jakuba Lauka, že je rychlejší než jejich bek, tak jsem jenom doufal, že mi to dá před bránu. Mně se potom povedlo Jánka (Laca) vykoupat," dodal Šťovíček.

Piráti Chomutov - HC Sparta Praha 4:2 (1:0, 0:2, 3:0)

Branky a nahrávky: 2. Flemming, 46. Šťovíček (Hlava, Slovák), 52. Šťovíček (Lauko, Dietz), 59. Lauko (Vantuch, Flemming) - 34. T. Voráček (Jarůšek, A. Kudrna), 37. Kropáček (Černoch). Rozhodčí: Pešina, R. Svoboda - Brejcha, Zíka. Vyloučení: 6:5, navíc Švrček (Sparta) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3825.

Chomutov: Š. Lukeš - Flemming, Dietz, Valach, Knot, Slovák, Szathmáry, J. Mrázek - Vondrka, V. Růžička ml., Sklenář - V. Tomeček, Skokan, Koblasa - Vantuch, Huml, Poletín - Hlava, Šťovíček, Lauko. Trenéři: V. Růžička st., J. Šťastný a Martínek.

Sparta: Laco - T. Pavelka, Voráček, J. Mikuš, Jandus, Jeřábek, Švrček, Eliáš - Jarůšek, Klimek, A. Kudrna - Kumstát, Pšenička, Říčka - Uher, Černoch, Kropáček - O. Procházka, Komárek, Wojnar. Trenér: F. Výborný, Rulík, J. Nedvěd a Janeček.

Vladimír Růžička starší (Chomutov): "Bylo cítit zklamání, že jsme se nedostali do předkola play-off, protože jsme o to chtěli se Spartou bojovat. Sparta nastoupila s mladšími hráči a nechala odpočívat zkušenější. Pro nás to bylo strašně těžké utkání, raději bychom hráli proti kompletní Spartě, protože mladí kluci čekají na šanci. Podle toho se zápas také vyvíjel, Sparta hrála výborně a my jsem rádi, že nakonec bereme tři body."

Jaroslav Nedvěd (Sparta): "Celý rok jsme se chystali, že budeme hrát na trochu více mladých kluků, což se nám bohužel povedlo až v posledním zápase základní části, protože jsme v předchozích 51 kolech tahali nějaké kaštany z ohně. Jsme moc rádi, že si kluci zahráli a odehráli utkání se ctí. Nehodnotím zápas, ale jsem rád za kluky, kteří mi od mladšího dorostu prošli rukama. Alespoň v závěru sezony dostali možnost zahrát si před vlastním play-off extraligu. Gratuluji Chomutovu k vítězství, v závěru byl zkušenější."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články