Chomutov si připomíná smutné výročí, před šedesáti lety se zřítilo letadlo s hokejisty

Chomutov – Nadějný vzestup chomutovského hokejového týmu zastavila před šedesáti lety letecká tragédie. Při návratu ze švýcarského turnaje se 24. listopadu roku 1956 zřítilo letadlo s třiadvaceti lidmi na palubě. Mezi nimi byla i část chomutovské výpravy včetně hokejistů či zakladatele klubu. Leteckou havárii nikdo nepřežil. 

Čelo průvodu pohřbu chomutovských hokejistů
zdroj: Archiv Pirátů Chomutov

Chomutov v první polovině padesátých let procházel úspěšným hokejovým obdobím a klub byl na vzestupu. V sezoně 1954/55 obsadili Chomutovští v republikové soutěži bronzovou příčku, o rok později byli dokonce druzí za brněnskou Rudou Hvězdou. 

Na domácí úspěchy chtěli hokejisté Chomutova navázat také na švýcarském Preciza Cupu, na který odcestovali 19. listopadu. Pro některé hráče byla cesta do Curychu vůbec prvním výjezdem do zahraničí. Chomutovský celek pokračoval i po příjezdu do Švýcarska ve vítězném tažení, když dokázal ovládnout všechny čtyři odehrané duely. V závěrečném utkání turnaje zdolali Chomutovští Ženevu dokonce 13:4. 

Osudová záměna letu 24. listopadu 1956

Po skončení turnaje se měl do Československa původně vrátit celý tým. Před odletem ale za českou výpravou přišel s žádostí vedoucí letiště. "Všichni jsme měli letět naší IL-14 domů. Pak za námi přišel vedoucí letiště a říkal, že nějaká chilská delegace nestihla svůj let na kongres do Moskvy a jestli bychom jim neuvolnili pět míst. A tak se rozhodlo, že poletí domů jen ti hráči, kteří měli druhý den hrát v Plzni mistrák," zavzpomínal na situaci před odletem tehdejší chomutovský útočník Miroslav Klůc.

Pětice členů týmu včetně tří hokejistů tedy odletěla 24. listopadu v 18 hodin a 20 minut letadlem IL – 12B z letiště v Curychu. Letoun společnosti ČSA se ale čtyři minuty po startu při rychlosti 300 kilometrů v hodině zřítil z tříkilometrové výšky poblíž švýcarsko-německé hranice. Nikdo z osmnácti cestujících a pěti členů posádky havárii nepřežil. Letounu selhaly motory, šlehaly z nich plameny a podle svědků letadlo ve vzduchu vybuchlo.

Pohřeb obětí letecké havárie
zdroj: Archiv Pirátů Chomutov

Jako oficiální příčina nehody byla později vyhodnocena porucha motoru a pravděpodobně i chybná reakce posádky. Při nehodě letounu přišli o život - vedoucí chomutovské výpravy Stanislav Vaisochr a Jan Výborný, brankář Miroslav Pašek a útočníci Zdeněk Nový a Ondřej Borovička a také sportovní redaktor deníku Práce Jindřich Vrba.

Členové chomutovské výpravy, kteří 24. 11. 1956 nepřežili leteckou havárii:

Stanislav Vaisochr (42 let)

- jeden ze zakladatelů chomutovského hokeje, první předseda klubu

- na jeho počest se každoročně hraje turnaj mládeže memoriál Stanislava Vaisochra

Jan Výborný (43 let) 

- člen výboru a sportovní funkcionář

Miroslav Pašek (34 let)

– chomutovský brankář, československý reprezentant

Zdeněk Nový (23 let)

–  chomutovský útočník

Ondřej Borovička (18 let)

– chomutovský útočník, nejmladší člen výpravy 

Kromě toho, že havarovaným letadlem původně neměla chomutovská pětice letět vůbec, do složení týmu zasáhla další shoda okolností. Zpočátku nebyl na seznamu hráčů, kteří se měli švýcarského turnaje zúčastnit, gólman Miroslav Pašek. Chomutovský brankář byl ale nakonec nominován do týmu místo Karla Straky, který odcestoval na reprezentační zápas s Anglií. 

Pietní akce v podobě pohřebního průvodu s rakvemi hokejistů se odehrála na začátku prosince. Průvod začínal u chomutovského zimního stadionu, kam se s oběťmi leteckého neštěstí přišli rozloučit fanoušci chomutovského hokeje. Klub bezprostředně po tragédii na výsledky před událostí navázat nedokázal. Chomutov se v průběhu šedesátých let propadl do středu tabulky a v roce 1964 opustil nejvyšší domácí hokejovou soutěž. 

Zdroj
ČTK, Chomutovský deník, litomericko24.cz, idnes.cz,

Hlavní zprávy

Nejčtenější články