Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Chomutov: Piráti jsou bez kapitána Krafta, zkušenosti nahradí Bartečko

Praha – Kvalitní posily, které mají přinést zkušenost a hlavně nedopustit baráž, ulovil pro nadcházející sezonu Chomutov. Loňský extraligový nováček musel potvrzovat setrvání mezi elitou, ale v novém ročníku má být všechno jinak. Piráti vyhlížejí klidnější vody extraligové tabulky, už ale bez kapitána na palubě. V dresu týmu z Podkrušnohoří už se neobjeví tahoun posledních let Milan Kraft, který ukončil hráčskou kariéru.

Na začátku uplynulé sezony zaznamenali Piráti slušný rozjezd, možná i díky skvělému představení v European Trophy. Pak přišel strmý pád, ze kterého se už nevzpamatovali, a skončili poslední. Přestože jim v úvodu pomáhala nahánět body "výluková" posila Michael Frolík, jenž letos slavil Stanley Cup s Chicagem. V baráži si ale nakonec extraligovou příslušnost proti Liberci, Olomouci a Mladé Boleslavi pod trenérem Jiřím Čelanským uchovali a mohli začít s plány pro nový ročník.

Čelanský zůstal jako trenér a nově bude zastávat i funkci sportovního manažera. V ní skončil Leo Gudas. "Spojení trenéra a sportovního manažera vnímám jako velmi dobré řešení. Je to pro mě lepší výchozí pozice, než tomu bylo doposud. Zároveň jsem si ale vědom, že moje zodpovědnost směrem k hráčům vzroste," hlásí teprve pětatřicetiletý kouč, jehož asistenty budou bývalý extraligový hráč Slavie a Třince Zdeněk Skořepa a Jiří Veber, mistr světa z Vídně 1996.

Jako kapitán už kádr nepovede Milan Kraft. Ve třetím a čtvrtém útoku budou dostávat prostor mladí hráči, kteří musí nastupovat podle nového pravidla. Juniorský mistr světa z roku 2000 a rodák z Plzně, kde absolvoval extraligovou premiéru už na rozmezí šestnácti a sedmnácti let, musel vyklidit pole. Na nabídku jít dělat lídra na farmu do Kadaně nepřistoupil. "Dlouho jsme zvažovali, jestli budeme mít prostor pro tolik starších hráčů. Nakonec jsme došli k tomu, že bychom pro Milana neměli odpovídající pozici v základní sestavě. Řekl jsem mu otevřeně, jak se věci mají, a nabídli jsme mu pozici v Kadani," vysvětlil Čelanský. Chomutov přesto gentlemansky dodrží jeho kontrakt.


Kdo další Chomutov nadobro opustil? Směr Kazachstán to byla dvojice Milan Řehoř, Petr Macháček. Hostování skončilo Tomáši Káňovi a Michalu Důrasovi. Kanadský obránce Brett Palin zase putuje do německého Wolfsburgu.

Tým přes léto posílili útočníci Jaroslav Svoboda a Ľuboš Bartečko, oba z pražského Lva. Z mistrovského kádru Plzně dorazil Jozef Balej. Slovenský forvard Bartečko poznal řadu předních soutěží včetně NHL a po deseti letech zvolil návrat do tuzemské nejvyšší soutěže. Účastník šesti světových šampionátů a dvou olympijských her bude v osmatřiceti letech nejzkušenějším a zřejmě důležitým hráčem. Dále z Brna přišel Tomáš Malec a další posilou je rakouský bek André Lakos. "Chyběl nám velký a důrazný bek schopný hrát přesilovku. Myslíme si, že André dokáže tato očekávání splnit," věří Čelanský.

Jestli se tentokrát Pirátům podaří vyhnout baráži, záleží pouze na nich. Výsledky v přípravných utkáních nebyly nejlepší, ale nutno dodat, že hráli v European Trophy proti silným soupeřům, jako je finská Jyväskylä nebo švédský celek HV71. Z devíti utkání zvítězili za tři body pouze jedinkrát.

Ambice na play-off vedení nevyhlásilo, ale co není, může s mladým trenérem a ambiciózním kádrem být. "Vloni jsme v přípravě skoro všechno vyhráli a pak se to promítlo do sezony, do které jsme vstoupili trochu uspokojeně. Na konci jsme se pak divili, že jsme poslední. Kdyby to teď bylo opačně, byl bych určitě rád," přeje si matador David Hruška.

Do extraligy vstoupí Piráti v pátek 13. září na ledě Karlových Varů, domácí premiéru obstará dva dny nato souboj se Spartou.

Tip na umístění po základní části: 11. místo

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články