Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Chomutov dostal za rasistické fanoušky pokutu 30 000 korun

Chomutov - Chomutov dostal od disciplinární komise Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) pokutu 30 000 korun za rasistické chování fanoušků. Ti v nedělním utkání 17. kola extraligy hanlivě pokřikovali na hráče tmavé pleti Wayna Simmondse z Liberce.

Wayne Simmonds v dresu Liberce
zdroj: ČT24

Část fanoušků z "kotle" chomutovského týmu začala útočníka Philadelphie, který do Liberce přišel během výluky zámořské NHL, urážet poté, co byl po souboji s ním ve třetí třetině vyloučen domácí Miroslav Zálešák. Z hlediště se ozvalo skandování "opice". Disciplinární komise mohla Piráty za prohřešek, který upoutal i zámořská média, potrestat napomenutím, pokutou ve výši 500 až 500 000 korun nebo uzavřením stadionu. Nakonec klub dostal pokutu ve spodní sazbě. "Dost jsme o tom diskutovali a nakonec jsme se rozhodli pro toto řešení, které je podle nás nejlepší," řekl předseda komise Karel Holý.

Plusovým bodem Severočechů byl i fakt, že se hned po zápase Simmondsovi i libereckému klubu oficiálně omluvili a avizovali, že proti podobnému chování svých fanoušků budou tvrdě bojovat. "Postavili se k tomu čelem, i proto jsme zvolili tuto cestu. Navíc se něco podobného u nás stalo poprvé," podotkl Holý, který byl osobně proti tomu, aby Chomutovu byl podmíněně uzavřen stadion. Podobně se vyjádřil i ředitel extraligy Josef Řezníček. "Snaha klubů identifikovat viníky, zakázat jim vstup na stadion, případně vůči nim podniknout další právní kroky, má plnou podporu vedení soutěže," uvedl Řezníček v oficiální tiskové zprávě.

Zástupci chomutovského klubu již uvedli, že se pokusí pokutu vymoci na fanoušcích, kteří Simmondse uráželi. "Je to naše povinnost. Když bude možné viníky rozklíčovat, budeme s právníky hledat cestu, jak se o to pokusit," řekl marketingový manažer David Dinda. Poukázal ale na fakt, že podobným excesům lze jen těžko předcházet. "Dýmovnice nebo světlice můžeme divákům zabavit, ale hlasivky ne," řekl.

Severočeský klub již od pondělí spolupracuje i s policií, která se na něj obrátila. "Jednáme o možných preventivních opatřeních," dodal Dinda. Disciplinární komise na problém s možnými rasistickými nadávkami upozornila všechny extraligové kluby. Podle tiskové zprávy ČSLH v případě, že by se situace na některém stadionu opakovala a klub k ní adekvátně nepřistoupil, budou další postihy mnohem razantnější, na horní hranici možných trestů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články