Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Chicago přehrálo Philadelphii, ve finále vede 3:2

Chicago – I v pátém zápase finálové série Stanleyova poháru se potvrdilo pravidlo vítězství domácího týmu. Už v příštím utkání se tak mohou hokejisté Chicaga Blackhawks po téměř 50 letech stát vítězi zámořské NHL. V pátém finálovém utkání porazili Blackhawks doma Philadelphii 7:4 a v sérii hrané na čtyři vítězství se ujali vedení 3:2. Domácí vedli po první třetině 3:0, k jejich výhře přispěl čtyřmi body za dva góly a dvě finální přihrávky útočník Dustin Byfuglien. Šesté utkání je na programu ve čtvrtek od 2:00 SELČ ve Philadelphii.

Chicago se úvodního gólu dočkalo ve své druhé početní výhodě. Seabrookovu střelu tečoval Pronger a gólman Letců Leighton nestihl zareagovat. V 16. minutě se domácí radovali podruhé. V signalizované početní výhodě pálil Sopel, odražený puk si našel Bolland a zpoza branky nastřelil Leightona, od něhož se kotouč odrazil za brankovou čáru. Za necelé dvě minuty si navíc nabruslil od vlastní modré čáry bez větší pozornosti protihráčů do střelecké pozice Versteeg a pálil přesně pod vyrážečku. Otřesený tým Philadelphie již nestihl do přestávky zareagovat.

Od druhé třetiny se místo Leightona postavil do branky Letců Boucher. Již po 32 vteřinách oživil šance hostů Hartnell, jenže přišla rychlá odpověď a také Boucher poprvé v utkání inkasoval. Ve 24. minutě sice Ladd na první pokus nepropálil bránícího Prongera, ale puk se k němu odrazil zpět, následovala ideální přihrávka před prázdnou branku a Kane měl s gólem na 4:1 velmi snadnou úlohu.

Jestřábi udrželi gólovou převahu až do konce utkání

Ani Chicago si ovšem opětovného navýšení náskoku na rozdíl tří branek neužívalo dlouho. Za 85 sekund pálil po skrumáži před Niemim přesně pod horní tyčku Timonen a zaznamenal svou první trefu v letošních vyřazovacích bojích. V polovině utkání byla Philadelphia při přesilovce velmi blízko dalšímu gólu, ale Niemi se proti Richardsovi blýskl výtečným zákrokem. Poté zachránila Bouchera horní tyč, jenže o chvilku později přišla přesilovka Blackhawks a po parádní kombinaci stačilo Byfuglienovi na brankovišti jen nastavil hůl.

Ve třetím dějství se domácí s tříbrankovým vedením k dobru nikam zvlášť nehnali a zaměřili se především na pečlivou práci v defenzivě, jenže tato hra jako kdyby ofenzivně laděnému týmu nebyla příliš vlastní. V polovině 47. minuty snížil úspěšnou dorážkou van Riemsdyk a zápas dostal opět nový náboj. Po velké šanci Richardse se však po přečíslení tři na dva na začátku 57. minuty trefil precizně přesnou ranou Sharp a bylo to 6:3.

Finále play-off NHL - 5. zápas:

Chicago Blackhawks - Philadelphia Flyers 7:4 (3:0, 2:2, 2:2)

Branky a nahrávky: 13. Seabrook, 16. Bolland, 19. Versteeg, 24. Kane, 36. Byfuglien, 57. Sharp, 58. Byfuglien - 21. Hartnell, 25. Timonen, 47. van Riemsdyk, 58. Gagne. Rozhodčí: McCreary, O'Halloran - Racicot, Devorski. Vyloučení: 3:4. Využití: 2:0. Střely na branku: 28:27. Diváci: 22 305. Stav série: 3:2.

Slovák Tomáš Kopecký (vlevo) po srážce se Scottem Hartnellem
zdroj: ČTK/AP autor: Nam Y. Huh
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články