Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Čeští mladíci si výhrou nad Dánskem zajistili účast ve čtvrtfinále MS

Grand Forks (USA) - Česká hokejová osmnáctka se na mistrovství světa v Grand Forks dočkala první výhry. Ve svém třetím vystoupení v základní skupině B porazila Dány vysoko 9:2 a zajistila si tak postup do čtvrtfinále. Pěti body za dvě branky a tři asistence se zaskvěl útočník Ondřej Najman. Svěřenci kouče Roberta Reichla definitivně rozhodli o důležité výhře až ve třetí části, kterou vyhráli drtivě 6:1. Posledním utkáním ve skupině bude pro české mladíky v noci na středu derby se Slováky.

Sport
zdroj: ČT4

Národní tým vyjel k utkání proti Seveřanům, kteří dosud na šampionátu nebodovali, opět se stejnou sestavou. Té se sice podařilo jít na začátku sedmé minuty do vedení, když Kousal vydřel po nahození zdánlivě ztracený kotouč a po jeho přihrávce skóroval Kantner, ale jinak se mu cesta do šancí nehledala snadno. A dánský gólman Gransoe měl zpočátku stejně práce jako jeho protějšek Kořenář v českém brankovišti.

Ten se vyznamenal zkraje druhé třetiny při úniku Grundtviga, na druhé straně vytěsnil Gransoe Pavlíkovu ránu na horní tyč. Přesně po 31 odehraných minutách dokázali Dánové vyrovnat, když Nielsen potrestal chybu Kachyni. Brzy však přišlo uklidnění. Už 69 vteřin poté vrátil Čechům vedení Kurovský a o dalších 40 sekund později zvýšil na 3:1 Najman.

"Myslím, že jsme začali dobře. Prvních deset minut jsme Dány přehrávali. Moc jsme je nepouštěli z pásma. Pak jsme dostali přesilovku, která nás spíš paradoxně srazila dolů, a začali jsme hrát hůř. Důležité vždy bylo, aby se nenadechli. Rychle jsme je srazili dolů a začali hrát svou hru a ve zbytku zápasu jsme dominovali," prohlásil Matyáš Kantner.

Ve třetím dějství se naplno projevil rozdíl mezi oběma celky. Dánové začali postupně odpadávat. Tříbodovou jistotu dali Reichlovu výběru hned zkraje svou druhou trefou Kantner a po něm Havelka. V polovině této části vměstnali tři trefy do dvou minut a 20 vteřin Zadina, Najman a Karafiát. Pak sice korigoval v početní výhodě Blichfeldt, ale poslední slovo měl pouhou vteřinu před závěrečnou sirénou Doudera. Asistenci u jeho trefy si připsal útočník Najman, který tak uzavřel svůj zápasový účet na pěti bodech za dvě branky a tři asistence.

Zatímco český tým se teprve dozví jméno čtvrtfinálového soupeře, Dánové již vědí, že je čeká boj o setrvání mezi elitou proti poslednímu celku skupiny A Lotyšsku. Hrát se bude v sérii do dvou vítězství.

"Jsme rádi, že jsme to zvládli a zápas se nám podařilo zmáknout tak, abychom postoupili do čtvrtfinále. Na začátku to bylo těžké, kluci měli trochu svázané ruce, ale pak to z nich spadlo. Od půlky utkání jsme jasně dominovali," řekl trenér Reichel.

Výsledky MS hokejistů do 18 let v Grand Forks

Skupina B:

ČR - Dánsko 9:2 (1:0, 2:1, 6:1)

Branky a nahrávky: 7. Kantner (Kousal, Najman), 33. Kurovský (Budík, Karafiát), 33. Najman, 42. Kantner (Najman, Kousal), 46. Havelka (Zachar), 50. Zadina (K. Reichel, Budík), 51. Najman (Kvasnička, Kousal), 53. Karafiát (Kurovský), 60. L. Doudera (Hájek, Najman) - 31. Nielsen, 55. Blichfeldt (Krag). Rozhodčí: Ingram (Kan.), Linde (Švéd.) - Saha (Fin.), Sysujev (Rus.). Vyloučení: 7:6, navíc Heine (Dán.) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 417.

Kanada - Slovensko 3:1 (0:0, 3:0, 0:1)

Branky: 24. Quenneville, 29. Howden, 40. Katchouk - 51. Buček.

Zdroj
ČTK, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články