Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Čeští mladíci jdou na Slováky. A mají jim co vracet

Helsinky - Druhým soupeřem české hokejové reprezentace na mistrovství světa hráčů do 20 let budou Slováci, kteří v nedělním zápase porazili Bělorusko. Svěřenci trenéra Jakuba Petra budou v Helsinkách usilovat o premiérovou výhru a mají zvláštní motivaci, neboť na minulém šampionátu v Kanadě právě Slováci ukončili ve čtvrtfinále medailový sen českého výběru. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 12:45.

Utkání Česko "20" - Slovensko "20"
zdroj: ČTK/AP autor: Ryan Remiorz

"Náš vzkaz do kabiny bude jednoznačný - odrazit se od minulé prohry ve čtvrtfinále. Je to pro nás výzva, protože Slováci jsou nakonec i obhájci bronzových medailí," uvedl Petr. Nejistý je start obránce Alexe Rašnera a útočníka Pavla Zachy, kteří mají zdravotní problémy. Poprvé nastoupí útočník David Pastrňák, kterého na šampionát uvolnil Boston. "Bude to druhý zápas na mistrovství a ten už musíme vyhrát," řekl Petr.

Po utkání s Rusy, které Češi prohráli 1:2 po samostatných nájezdech, byli trenéři spokojeni s organizací hry na defenzivní straně. "Do puntíku jsme splnili pokyny na defenzivní straně, ale gól ze hry jsme nedali. Musíme být aktivnější, co se týká přechodu útočné modré čáry a ve hře v útočném pásmu. Takové ty špinavé góly, které padají z předbrankového prostoru – na to jsme se včera hodně zaměřili v tréninku. Tlak do branky, clonění, pokrytí dorážek, orientace v předbrankovém prostoru soupeře, to jsou věci, které nás musejí zdobit, abychom dnešní zápas zvládli," uvedl Petr.

"Slováci se budou asi prezentovat podobnou hrou jako na loňském mistrovství. Bude to od nich poctivý hokej a budou mít dobré přesilovky," předpokládá český kouč. V brance by se měl znovu objevit Vítek Vaněček.

Pastrňákovo místo v sestavě bude záležet na zdravotním stavu Zachy. "Uděláme všechno pro to, aby mohl naskočit. Je to hráč, kterého chce mít každý trenér v kabině. Už jsme si ho předběžně zařadili do sestavy. Měl by hrát v první nebo druhé formaci," řekl Petr.

Zacha by chtěl hrát

Zacha sice netrénoval, ale proti Slovensku by chtěl hrát. "Problémy jsem měl už v zámoří, takže jsem to trošku cítil, už když jsem přijel na kemp před mistrovstvím. V zápase s Ruskem jsem si tu nohu přisedl a natáhl si to ještě více, než to bylo. Takže jsem raději odstoupil, aby to nebylo ještě horší," uvedl Zacha, jenž má problémy s přitahovačem svalu. "Rozhodne, jak se budu cítit ráno," řekl Zacha.

I když hned v prvním zápase postihla český tým dvě zranění, psychickou pohodu týmu to podle útočníka Šimona Stránského nijak nepoznamenalo. "Nálada v kabině je pořád výborná. Ta zranění by neměla prý být moc vážná. Mělo by to být v pohodě do pondělí, nejpozději snad do zápasu s Běloruskem. Spíš nás to může nakopnout a více se semkneme. Navíc jsme s Ruskem odehráli dobrý zápas a od toho se můžeme odpíchnout. Slováky musíme porazit a pak jít od zápasu k zápasu," řekl nejmladší člen českého výběru. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články