Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Čeští junioři zakončili MS vítězně, Slovensko zdolali 5:2

Lewiston (USA) - Čeští hokejisté zakončili své vystoupení na MS hráčů do 20 let výhrou nad Slovenskem 5:2, a obsadili tak na šampionátu stejně jako před rokem sedmou příčku. Toto konečné umístění je opětovným vyrovnáním historicky nejhoršího výsledku, jehož český tým dosáhl také na světových šampionátech v letech 1999 a 2002. S předstihem bylo zřejmé, že sestupujícími týmy jsou Norsko a Německo. Ve vzájemném klání obou týmů si alespoň malou dílčí radost udělali Norové po výhře 3:1. Jejich místa zaujmou na příštím šampionátu v Calgary a Edmontonu Lotyšsko s Dánskem.

Cestu za celkovým vítězstvím ve skupině o udržení, v níž už však měla obě mužstva jistotu záchrany před závěrečným vzájemným duelem, načali svěřenci kouče Miroslava Přerosta dobře již v první třetině. Vyhráli ji na střely drtivým poměrem 17:4 a svoji převahu vyjádřili také dvěma góly z holí Holíka a Culka při přesilových hrách.

Rozhodující úder pak čeští junioři zasadili svému soupeři hned po příchodu na led z první přestávky. Již po 24 vteřinách zvýšil na 3:0 Rachůnek a přesně o půl minuty později přidal čtvrtý gól Nestrašil. Ve 24. minutě sice snížil Pánik, na jehož přesilovkové trefě si připsal asistenci i gólman Riečický, jenž po čtvrté inkasované brance vystřídal Hollého, ale ve 35. minutě zužitkoval početní převahu pět na tři Frk.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští junioři porazili Slovensko

Posledním zápisem do střelecké listiny byl přesný zásah Pánika, který se trefil podruhé v utkání, a využil tak další přesilovou hru, ale gólman Novotný v české kleci už další kotouč za svá záda nepustil. Po bezbrankové třetí části tak český tým dokráčel s přehledem k vítězství 5:2.

Petr Holík: Byl to nejlehčí zápas turnaje

"Po dvou třetinách jsme měli devětatřicet střel na branku, kdežto soupeř jen devět. Chtěli jsme vyhrát a jet domů se zdviženou hlavou, což se nám povedlo," řekl útočník Andrej Nestrašil. "Pro mě osobně to byl nejlehčí zápas turnaje," uvedl střelec úvodní branky Petr Holík. Jeho slova potvrdil i benjamínek výpravy Martin Frk. "Zápas byl vlažnější, oběma týmům o moc nešlo. Trenéři nám poděkovali, za výhru jsme samozřejmě rádi," těšilo sedmnáctiletého Frka.

Nestrašil uznal, že sedmé místo je neúspěch. Především favoritům jako Kanada, Švédsko či Rusko junioský tým nestačil. "Je vidět, že na špičku prostě nemáme. Faktorů neúspěchu může být více. Jako jeden z nich bych uvedl fakt, že v Kanadě hraje čtyři sta tisíc juniorů, v Česku jen třicet. To hovoří za vše," pokrčil rameny bývalý slávistický útočník.

Česká republika - Slovensko 5:2 (2:0, 3:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Holík (Palát, Jeřábek), 20. Culek (Tůma), 21. Rachůnek (Frk, Honejsek), 21. Nestrašil (Orsava), 35. Frk (Jeřábek, Nestrašil) - 24. Pánik (Riečický), 39. Pánik (Jánošík). Vyloučení: 4:9. Využití: 3:2. Diváci: 1 080.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články