Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Čeští junioři chtějí ve čtvrtfinále MS překvapit ruské obhájce

Calgary - V plné sestavě a se zdravým sebevědomím se chystají čeští hokejisté na čtvrtfinále juniorského mistrovství světa proti Rusku. Překvapit obhájce titulu a jednoho z favoritů turnaje se v duelu v Calgary, kam se přesunuli po odehrání základní skupiny v Edmontonu, budou snažit v úterý od 3:00 SEČ. Přímý přenos odvysílá ČT4 a sportživě.cz.

"Je to stejné jako s ostatními týmy světové špičky. Nemůžeme je porážet pravidelně, ale můžeme je porazit. Věříme, že jsme připraveni tak, abychom to právě ve čtvrtfinále mohli dokázat," řekl trenér českého výběru Miroslav Přerost.

Zatímco při loňské cestě za titulem dokázali Rusové několikrát otočit nepříznivý průběh zápasu, včetně skvělého obratu pěti brankami v poslední třetině finále proti Kanadě, na letošním šampionátu naopak o tříbrankové vedení v zápase se Švédskem přišli a připravili se tak o přímý postup do semifinále.

Z loňského kádru je nyní v sestavě pouze hvězdný útočník Jevgenij Kuzněcov. Člen All Star týmu z minulého turnaje, který se v uplynulém týdnu v zápasu s Lotyšskem prezentoval devíti body. "Největší síla ruského týmu je v individualitách," potvrdil Přerost.

"Jakupov, Kuzněcov a další jsou vynikající útočníci, my se budeme snažit jejich ofenzivní sílu pokud možno co nejvíc eliminovat. Úplně zastavit se ji asi nepodaří, ale věříme, že budeme dobře bránit, hrát agresivně a brankář bude mít svůj den. Pak se nám může podařit něco podobného, jako se nám podařilo proti Američanům," připomněl Přerost vítězný zápas v základní skupině, v němž zářil brankář Petr Mrázek.

Česká dvacítka naposledy porazila ruského soupeře v listopadu 2010 v Českých Budějovicích. Na tehdejší výhře 6:3 se třemi brankami podílel současný člen kádru Dmitrij Jaškin, nicméně od té doby se v šesti zápasech v řadě radovali ruští hokejisté.

V posledním vzájemném měření sil v kanadském Lethbridge v generálce na šampionát v Kanadě nicméně dokázali čeští hokejisté s Rusy odehrát velmi vyrovnanou partii a prohráli až brankami v závěru 3:5. "Hráčům jsme ukazovali na videu minulé zápasy, upozornili jsme je na chyby a nedostatky. Na Rusy by měl platit náš agresivní hokej," přiblížil přípravu trenér Přerost.

V zápase bude moci počítat s kompletní sestavou, nastoupit by měli i obránce David Musil a útočník Jakub Culek, kteří pro zranění vynechali utkání s Finskem. "Čtvrtfinále se nehraje každý den. V klubové soutěži by hráči zřejmě dostali více dní na odpočinek, ale tohle je mistrovství světa a je potřeba hrát i trochu se sebezapřením," doplnil Přerost.

Jeho slova potvrdil i Musil. "Cítím se dobře, už jsem trénoval a jsem připravený na zápas," řekl odhodlaně hráč, pro nějž bude zápas návratem do města, ve kterém se narodil. "Z dětství si ale pamatuju více Edmonton, máme tam i nějaké přátele z doby, kdy tam táta hrával," dodal Musil.

Vzpomínky na dětství ale nyní u Musila ustupují myšlenkám na zápas. Mladý obránce potvrzuje, že v týmu panuje zdravé odhodlání. "S Ruskem jsme hráli přípravný zápas v Lethbridge, takže víme co od nich čekat. Teď to bude ale jiný zápas, protože půjde o mnohem víc. Všichni jsme namotivovaní a natěšení. Už dlouho se naše dvacítka nedostala do play off, tak pro úspěch uděláme cokoliv," uzavřel devatenáctiletý obránce.

Je nám líto, video expirovalo.
Před zápasem ČR - Rusko
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články