Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Čeští hokejoví mladíci porazili Američany 5:2 a jsou ve čtvrtfinále

Edmonton – Čeští hokejisté na mistrovství světa hráčů do 20 let v Kanadě porazili v klíčovém utkání základní skupiny B Američany 5:2 a zajistili si tak postup do čtvrtfinále. K postupu pomohl mimo jiné mimořádný výkon gólmana Petra Mrázka. V posledním zápase ve skupině narazí svěřenci trenéra Miroslava Přerosta na Finy, případná prohra však už nemůže postup českého týmu do čtvrtfinále zhatit.

Česko "20" - USA "20"
zdroj: AP/ČTK autor: John Ulan

Čeští hokejisté postoupili na mistrovství světa hráčů do 20 let v Kanadě do čtvrtfinále, když v klíčovém utkání základní skupiny B porazili i díky mimořádnému výkonu gólmana Petra Mrázka Američany 5:2. Ani případná porážka v závěrečném souboji s Finy už nemůže postup svěřenců trenéra Miroslava Přerosta zhatit.   

Český tým v úvodu hýřil aktivitou, ale pak jako kdyby zapomněl na slova kouče Přerosta o nutném zlepšení disciplíny ve snaze minimalizovat hru v oslabení a téměř polovinu první části odehrál v oslabení. V případě Strakova vyloučení ze třetí minuty na pět minut a do konce utkání za vražení na hrazení po střetu s Forbortem však byli sudí velmi přísní.

Reprezentační brankář Petr Mrázek
zdroj: AP/ČTK autor: John Ulan

V následném dlouhém oslabení nejprve gólman Mrázek vytáhl fantastický zákrok lapačkou proti Zuckerovi zakončujícímu z bezprostřední blízkosti. Američané ale dvě minuty před vypršením trestu početní výhodu přesto využili, když po skvělé kombinaci napříč celým kluzištěm otevřel skóre doklepnutím do odkryté branky Tynan.   

V pokračujícím oslabení se několikrát vyznamenal opět výtečný Mrázek. Posléze následoval ještě menší trest Hyky, oslabení ale jeho spoluhráči zvládli a poté, co znovu naplno srovnali své šiky, Filippi ve 13. minutě vyrovnal. Z dobré pozice sice nejprve střílel jen do betonů brankáře Campbella, ale rychlou dorážkou poslal puk za brankovou čáru. Čtyřminutový trest za zbytečný faul vysokou holí si v závěru ještě vykoledoval Uher.

Česko "20" - USA "20"
zdroj: AP/ČTK autor: John Ulan

Po jeho skončení zahrozil bekhendem právě Uher. Poté se čeští mladíci dostali do přečíslení dvou na jednoho, ale Culek minul. Jen chvilku na to Češi hráli v šesti a přesně po minutě za to pykali, když Mrázek vyrazil Zuckerovu ránu přímo na hůl Arnolda a ten měl snadnou úlohu. V končící 35. minutě však Hertl po chybné rozehrávce Merrilla vlétl před brankoviště a bekhendem vyrovnal. Přišlo ještě vyloučení Hrbase, jenže změnu vyrovnaného stavu nepřipustil vynikající Mrázek.   

Zkraje třetí části měl vedení na holi Nosek, ve velké šanci ale minul odkrytou Campbellovu branku. Ve 47. minutě měl český gólman i porci štěstí, když Miller v oslabení orazítkoval horní tyč. V 52. minutě pláchl české obraně Archibald, Říha se ho ještě pokusil zastavit skokem plavmo, ale pouze ho podrazil a sudí nařídili trestné střílení. Archibaldův úmysl o bekhendovém blafáku ale Mrázek suverénně přečetl a pokryl.

Český gólman se hned poté v brankovišti hodně potil a česká lavička po velkém tlaku zámořského výběru sáhla k oddechovému času. Krátká regenerace přinesla brzy své ovoce. Po Sekáčově akci v polovině 53. minutě vstřelil postupový gól Holík. Vyrovnat mohl Watson, narazil ale na jednoznačného hrdinu zápasu Mrázka. Místo toho přidal čtvrtý gól Filippi.   

Američané ještě poté sáhli k power play, při níž Mrázek jen těsně minul prázdnou klec a vysloužil si ovace vestoje od zaplněného publika. Pojistku však přesto přidal Holík a odstartoval velkou radost českých juniorů.

Je nám líto, video expirovalo.
MS v hokeji do 20 let 2012 Kanada
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články