Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Čeští hokejisté vstupují do sezony zápasem ve Švédsku

Örnsköldsvik - Start do sezony čeká české hokejisty, kteří se při vstupu do turnaje Karjala představí v Örnskölsdviku proti domácímu Švédsku. Pro národní tým to bude první vystoupení po květnovém domácím mistrovství světa v Praze a premiéra čeká na lavičce nového trenéra Vladimíra Vůjtka staršího. Duel sledujte od 18:45 živě na programu ČT sport a našem webu, komentují Robert Záruba a Martin Hosták.

Osmašedesátiletý nástupce Vladimíra Růžičky je nejstarším trenérem u české reprezentace v historii a dočkal se šance u domácí reprezentace po čtyřech letech na lavičce Slovenska. "Neřekl bych, že budu nervózní, ale samozřejmě tam pocit určité zodpovědnosti a důležitosti bude," řekl Vůjtek. Do branky se postaví Jakub Kovář, debutant Dominik Furch bude chytat v jednom z víkendových zápasů v Helsinkách. Mimo sestavu proti Švédsku zůstanou také beci Milan Doudera, Matěj Stříteský a útočníci Tomáš Zohorna, Jan Hruška a Milan Gulaš.

Nastoupí naopak pětice hráčů, kteří v úterý hráli v Lize mistrů - sparťané Jan Buchtele s Danielem Přibylem a další útočníci Michal Birner s Michalem Řepíkem a bekem Radimem Šimkem z Liberce. Šimek s Přibylem a plzeňským forvardem Dominikem Kubalíkem budou v reprezentaci debutovat. "Měli jsme dané předem, které čtyři pětky nastoupí, pokud se nikdo nezraní. Musíme zařadit sparťany a liberecké hráče, protože jim chceme dát volno buď v sobotu, nebo v neděli, aby neměli tak nahuštěný program," uvedl Vůjtek.

Liberec nastoupí hned v úterý v odvetě osmifinále Ligy mistrů v Davosu a Sparta v Oulu. V Örnskölsdviku, kde působí tým MODO Hockey, tradiční líheň švédských talentů včetně Petera Forsberga či dvojčat Henrika a Daniela Sedinových, se český národní tým představí podruhé v historii. V roce 2011 také v rámci listopadového turnaje Karjala tehdejší svěřenci trenéra Aloise Hadamczika vyhráli 5:2. Jediným pamětníkem ze současného kádru je útočník Marek Kvapil.

Předpokládaná sestava ČR:

Jakub Kovář - Kempný, Kundrátek, Trončinský, Kolář II, Šimek, Jeřábek, T. Voráček, Krejčík - Olesz, Sobotka, Kvapil - Řepík, Jan Kovář, Birner - Přibyl, Horák, Buchtele - Radil, Filippi, D. Kubalík.

Vůjtek byl ve městě ve středním Švédsku u Botnického zálivu ještě jako aktivní hráč. "Je to už asi čtyřicet let. S Vítkovicemi jsme tam byli asi pětkrát a s Trenčínem taky. Ale nejspíš tam bude už nová hala a nevím, jestli to ještě poznám," prohlásil Vůjtek cestou do Švédska. Na startu působení u české reprezentace jej čekají hned dvě vystoupení proti domácím celkům, protože v sobotu po přesunu do Helsinek narazí Češi na Finsko. Domácí prostředí ale podle Vůjtka nehraje takovou roli.

"V hokeji to není tak velká výhoda. Kluci umí hrát na všech stadionech, bude záležet na momentální formě," řekl zkušený kouč. Na turnaji Karjala se české reprezentaci dlouhodobě nedaří a vyhrála jej jen jednou v roce 2012. "Minulost je pryč. Je třeba se dívat kupředu. Je to sport a my samozřejmě chceme, aby se na Karjale uspělo," prohlásil Vůjtek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články