Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čeští hokejisté v přípravě na MS hostí Slováky

Prostějov - Po dvou duelech z minulého týdne ve Švýcarsku čeká širší kádr české hokejové reprezentace v přípravě na květnové mistrovství světa v Německu další zápasová prověrka. V pátek a v sobotu se tým představí poprvé doma a v Prostějově dvakrát nastoupí proti Slovensku. Páteční duel se hraje v Prostějově od 18:00. V sobotu se úvodní buly vhodí ve stejný čas. Obě přátelská utkání vysílá exkluzivně zpravodajský web ČT24.

Na lavičce bývalého federálního partnera si odbude premiéru kanadský trenér Glen Hanlon. Domácí mužstvo opět povedou asistenti Josef Jandač a Ondřej Weissmann, i když hlavní kouč Vladimír Růžička se u týmu také už objeví.

Do branky se v prvním duelu v pátek postaví brankář Jaroslav Hübl. "Stejně jako minulý týden se oba brankáři vystřídají, takže v sobotu bude chytat Sedláček," řekl asistent Jandač. Oproti duelům v Oltenu a v Ambri naskočí do sestavy nově beci Karel Rachůnek z Dynama Moskva, Jiří Hunkes z Liberce a v útoku slávisté Tomáš Kůrka s Michalem Vondrkou, Jakub Klepiš z Omsku a Lukáš Kašpar z Oulu.

Vedle nich se k týmu na soustředění v Prostějově připojil také Tomáš Rolinek z Magnitogorsku, ale účastník únorových olympijských her ve Vancouveru do zápasů se Slovenskem nezasáhne. V pátek nebudou v sestavě v ofenzivě ani Lukáš Květoň a Peter Jánský.

Jandač nechce porovnávat sílu současného týmu s mužstvem, které si přivezlo ze Švýcarska jednu výhru a jednu porážku. "Obměna týmu není nijak výrazná. Je to další prověrka hráčů, kteří by měli bojovat o místo na mistrovství světa. V tom to bude trošku jiné," naznačil Jandač, že přibylo hokejistů s reálnou šancí na start v Německu.

Čeští nováčci Slováky překvapili v polovině prosince

V polovině prosince se na zápas do Košic, který byl součástí oslav 80. výročí tamního hokeje, vydalo devět hokejistů ze současné české sestavy, ale na druhé straně stálo to nejlepší, co mohl kouč Ján Filc poskládat z Evropy. I přesto tým pod vedením Jandače a Weissmanna slavil výhru 3:2 po samostatných nájezdech. Výběr se sedmi nováčky v sestavě favorita překvapil. "Tenkrát byla taková atmosféra, že nám nikdo nevěřil, Slováci naznačovali, že my jim vracíme, že oni na naše oslavy poslali mladý neznámý výběr a my to děláme taky. Ale byli jsme v jiné situaci, protože jsme měli turnaj Euro Hockey Tour. Nechtěli jsme, aby hráči hráli v jednom týdnu čtyři zápasy. Kluci bojovali, splnilo to přesně to, co jsme od zápasu očekávali," dodal Jandač.

Nyní bude velký počet debutantů na straně Slovenska. Vedle mistrů světa z roku 2002 Rastislava Stani, Richarda Lintnera a několika dalších zkušených hráčů představí semifinalista olympiády mladíky včetně nedávných hvězd reprezentační dvacítky Tomáše Tatara nebo Richarda Pánika, kteří působili v zámoří. "Slováci budou také zkoušet nějaká jména, mají nového trenéra. My hrajeme v domácím prostředí, budeme chtít hrát takový hokej, aby se i diváci bavili," doplnil Jandač.

Růžička bude vše sledovat z povzdálí

K týmu se připojí i hlavní kouč Růžička, ale podle svých slov nebude do dění na lavičce ještě v tomto týdnu zasahovat, protože v sobotu se vydá sledovat do Pardubic finále extraligy proti Vítkovicím. "Budu stát na střídačce, ale oba zápasy si povede Pepa Jandač. Budu se v klidu koukat," prohlásil Růžička.

Předpokládaná sestava ČR

J. Hübl - K. Rachůnek, Gřegořek, Čáslava, Mojžíš, Krstev, Němec, Hunkes, Hrabal - Kůrka, Marek, Vondrka - Klepiš, Vampola, Novotný - Kašpar, Kovář, Hubáček - Gulaš, M. Růžička, D. Květoň.

Josef Jandač a jeho svěřenci
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články