Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čeští hokejisté v duelu se Švédskem otestují dějiště MS

Moskva - České hokejisty po čtvrteční domácí porážce s Finskem 0:3 a přesunu do Moskvy čeká na turnaji Channel One Cup duel se Švédskem. Budou se v něm snažit oplatit výběru Tří korunek listopadovou porážku 2:6 a zaútočit na první plný bodový zisk v sezoně. V novém moskevském Ledovém dvorci si také poprvé otestují dějiště květnového mistrovství světa. Zápas sledujte živě od 15:40 na programu ČT sport a našem webu, komentují Robert Záruba a David Pospíšil.

Do ruské metropole se vydal český tým bez nemocného útočníka Romana Horáka z Podolsku, kouč Vladimír Vůjtek tak má nyní k dispozici přesně čtyři formace - dvanáct útočníků a osm obránců. Podle plánu také zůstal doma třetí gólman David Rittich z Mladé Boleslavi, který s týmem trénoval.

Do branky se postaví místo Dominika Furcha Pavel Francouz. "My jsme avizovali hned, že se vystřídají. Zítra bude chytat Pavel Francouz. Kdo nastoupí v neděli (proti Rusku), se uvidí. Nevíme, jak se ukáže Francouz. Dominik Furch včera chytal dobře, nemůžeme mu vyčítat nic," řekl trenér Vůjtek po dnešním večerním tréninku v Moskvě, který tým absolvoval kvůli zápasu legend na vedlejší tréninkové ploše.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejisté se před Švédskem zaměřili na souhru v obraně

Vůjtek s asistenty Josefem Jandačem, Jiřím Kalousem a Jaroslavem Špačkem sáhli k drobným změnám v sestavě. Na pravém křídle se vyměnil v druhé formaci u Tomáše Filippiho a Tomáše Zohorny Jakub Valský s Lukášem Radilem, který bude hrát ve třetím útoku s Petrem Koukalem a Tomášem Vincourem. Do centru čtvrtého útoku se zařadí místo Horáka mezi Richarda Jarůška a Jana Buchteleho Tomáš Urban.

Obranné dvojice zůstaly ve stejném složení, ale Tomáš Kundrátek s Michalem Kempným budou nastupovat za prvním útokem Jana Kováře a Jakub Jeřábek s Milanem Douderou za druhou formací. "Věříme tomu, že první formace s touto obrannou dvojicí bude taková údernější v útočné fázi. Myslíme také na to, kdyby byly přesilovky, aby tam byli dva střelci," podotkl Vůjtek.

Se Švédskem Češi prohráli sedm z posledních osmi vzájemných zápasů, před měsícem na Karjale inkasovali v úvodu dvakrát v oslabení a po dvou třetinách prohrávali už 0:4. "Nastoupili jsme do utkání špatně, měli jsme tam hned dvě oslabení a dvakrát jsme inkasovali. Pak jsme hru zlepšili, ale bylo to i tím, že Švédové odskočili a zápas si zkušeně hlídali. My jsme sice bojovali, ale zápas byl už rozhodnutý," konstatoval trenér Josef Jandač.

Švédové potvrdili formu i při vstupu do Channel One Cupu a vyhráli ve čtvrtek v Moskvě nad domácím Ruskem 4:1. "Všechny týmy na turnaji mají kvalitu. My jsme Švédům dávali minule hodně prostoru na modré čáře. Mají šikovné obránce, kteří si dovolí i na modré, a trošku nás tam přečurali. Z toho jsme dostávali góly. Tohle si musíme ohlídat, ale musíme se soustředit hlavně sami na sebe," navázal Jandač. Český tým chce oproti vstupu do turnaje zlepšit údernost v ofenzivě.

Hře v útoku chybí přímočarost

Trenérům chyběla produktivita a celkově se jim nelíbila hra v útočném pásmu, kde chyběla přímočarost a přesná střelba. "Neviděli bychom to jako takový problém, kdybychom hráli ty zápasy 1:1 nebo 2:1. My jsme včera neměli ani moc přesilovek, i z toho můžou nějaké góly padnout," uvedl Jandač. Útočník Jakub Valský si uvědomuje, že ofenzivní hra se musí zlepšit. "Měli bychom hrát víc aktivně, víc do těla a přitvrdit. Nehrát po mantinelech a tlačit se víc do branky. Házet to na branku, na teče a dorážky. Tak dneska padají góly," prohlásil Valský.

"Musíme se pořádně připravit. V Moskvě nás čekají hodně těžké zápasy," doplnil kapitán Jan Kovář. Test arény, v níž se bude hrát mistrovství světa, bude podle Jandače přínosný spíše pro realizační tým. "My ještě teď nemůžeme v žádném případně předjímat, jaká bude sestava na mistrovství světa, kdo bude nebo nebude v nominaci. Pro nás pro trenéry a realizační tým to možná bude nějaký poznatek, ale hráči se musejí soustředit na jedno utkání. A to je zítra Švédsko," dodal Jandač.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články