Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Čeští hokejisté prohráli s Rusy 1:2, brány semifinále se tak zavřely

Calgary - Čeští hokejisté smolně prohráli ve čtvrtfinále mistrovství světa hráčů do 20 let v Kanadě s obhájci prvenství Rusy 1:2 v prodloužení. České mladíky tak čeká duel o konečnou pátou příčku proti Slovensku, které prohrálo své čtvrtfinálové klání s Finskem. Výhru vysoce favorizovaným Rusům zajistil až v čase 61:30 Grigorij Želdakov, jemuž však předcházela sporná situace v rohu kluziště za Mrázkovou brankou.

Zklamaní čeští reprezentanti do dvaceti let
zdroj: AP/ČTK autor: Jeff McIntosh

Hned v prvních vteřinách přišlo přečíslení Rusů, které zakončoval Barbašev, ale Mrázek se proti jeho střele stihl pohotově přesunout. Z české strany jako první vážněji zahrozil Uher, ze slibné pozice ovšem pálil nepřesně. Vzápětí na druhé straně Kuzněcov faulovaný Říhou nepřehodil bekhendem Mrázka a zamířil jen do boční sítě.   

V následné přesilovce sborné, která byla jedinou v celém utkání, český gólman čaroval a uchránil bezbrankový stav. Ve 14. minutě se ocitl osamocený tváří v tvář proti Mrázkovi ruský kapitán Kuzněcov, jenž strážce českého brankoviště skvěle zmátl pohybem, ale místo pohodlného zakončení do prázdné branky k údivu všech přítomných zcela minul. 

Česko "20" - Rusko "20"
zdroj: AP/ČTK autor: Jeff McIntosh

Úvod druhé třetiny přinesl velký závar před ruskou brankou, Musil však proti Vasilevskému neuspěl. Do přestávky byla sborná lepší, v této fázi hry ovšem přišla velká převaha českého výběru, kterou po Hertlově akci korunoval vedoucím gólem Culek. Zvýšit mohl Nosek a ve 33. minutě po parádní individuální akci Krejčí, který se dostal k zakončení přes čtyři bránící ruské hráče, ale v cestě za druhým gólem stál Vasilevskij.

Jenže vzápětí přišla slabší chvilka hrdiny českého týmu Mrázka, který nestačil na ránu Apalkova přes obránce a bylo vyrovnáno. Vrátit vedení na stranu výběru kouče Přerosta mohl Hertl, jenže nedal. Rusové naopak ujeli dva na samotného Říhu, Kosova ve stoprocentní příležitosti ale zmrazil fantastickým zákrokem levým betonem Mrázek.   

V úvodu třetího dějství Mrázek holí za svými zády zastavil kotouč směřující do branky. Jenže vyznamenal se i Vasilevskij, když se roztáhl na brankové čáře proti rychlému zakončení nehlídaného Jaškina, jehož ideálně našel od zadního hrazení Hertl. Mrázek poté nadvakrát vychytal Jakupova a zcela vyrovnaná bitva gradovala šancemi na obou stranách.

Česko "20" - Rusko "20"
zdroj: AP/ČTK autor: Jeff McIntosh

Osm minut před vypršením základní hrací doby dostal Mrázek poněkolikáté do varu zaplněné publikum v hale Scotiabank Saddledome, když dokázal zázračně rychlou lapačkou pokrýt ránu Kosova z ideální palebné pozice mezi kruhy. V 59. minutě mohl rozhodnout Filippi, proti jeho dobře namířenému projektilu si ale vysloužil potlesk i Vasilevskij.   

Ještě před závěrem třetí třetiny přišlo vyloučení Kučerova, které se v prodloužení změnilo na přesilovku českého výběru čtyři na tři, sborná však s dávkou štěstí odolala bez úhony a vzápětí sama udeřila. Kučerov po návratu na led střílel, protáhl švih své hole, kterou zasáhl Krejčího, ten zůstal ležet na ledě, Kučerov nabil Želdakovovi a bylo rozhodnuto.

Je nám líto, video expirovalo.
Rusko - Česko

ČR - Rusko 1:2 v prodloužení (0:0, 1:1, 0:0 - 0:1) Branky a nahrávky: 28. Culek (T. Hertl, Jaškin) - 33. Apalkov (Barbašev, Arzamascev), 62. Želdakov (Kučerov). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Zalaski - Carlson (oba Kan.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 16.581.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články