Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Čeští hokejisté prohráli na mistrovství světa se Švédy

Québec - Čeští hokejisté prohráli v závěrečném vystoupení v osmifinálovém zápasu se Švédskem 3:5. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika tak přišli o šanci postoupit do čtvrtfinále z prvního místa. O jejich umístění a soupeři v boji o postup do semifinále rozhodne pondělní souboj Ruska a Švýcarska.

Ilustrační foto
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Zápas rozhodl v 56. minutě švédský útočník Patric Hörnqvist. V závěru v power-play potvrdil výhru seveřanů svou druhou trefou v utkání Marcus Nilson. Pokud Rusko v pondělí neztratí se Švýcarskem žádný bod, český tým se ve středečním čtvrtfinále setká opět se Švédskem.

Češi nakonec nastoupili na led s brankářem Hniličkou, přestože kouč Hadamczik zvažoval pro týmovou jedničku i odpočinek. Premiéru na mistrovství světa si ale naopak odbyl v centru čtvrtého útoku karlovarský Skuhravý. Do hry se vedle něj vrátil i Klepiš. Švédové postrádali v obraně potrestaného Murrayho i zraněného kapitána Jönssona.

Český tým začal zápas poměrně aktivně. Postřeh švédského brankáře Lundqvista si několikrát vyzkoušel Plekanec. Hned po 63 vteřinách hry byl vyloučen Kuba. Švédové se ale do tlaku nedostali. Hniličku prověřil jen Bäckström, naopak v oslabení zahrozil pro rychlém průniku Plekanec. V páté minutě se opět vyznamenal Hnilička, před kterým se objevil osamocený Ledin, ale neuspěl.

Následovaly české šance. Z aktivity třetí formace vyplynula Fleischmannova dorážka a Novotného pokus. V 9. minutě nebezpečně pálil Rozsíval a Plekanec se jen těsně nedostal k lepšímu zakončení před odkrytou brankou. Během 66 vteřin trvající přesilovky pěti proti třem dvakrát nevyzrál na Lundqvista Vrbata.

V úvodu druhé třetiny se český výběr ubránil náporu Švédů při Eliášově vyloučení až do 26. minuty. Poté se ale před naší branku protlačil Stralman, který na druhý pokus Hniličku prostřelil. Švédský tým vedl 1:0.

Vyrovnat mohl za dvě minuty po Eratově ideální přihrávce Kuba, jehož střelu ale zasáhl Lundqvist svým levým betonem. Při Martenssonově trestu v 32. minutě se český tým dočkal. Patrik Eliáš přizvedl mimo dosah gólmana New Yorku Rangers Kaberleho střelu od modré čáry a vzápětí ještě nebezpečně vystřelil Kotalík.

V 34. minutě šli podruhé v utkání do vedení Švédové, když Nilson přes
stínícího Fernholma prostřelil z pravého kruhu pro vhazování českého
gólmana mezi betony. Při Vrbatově vyloučení se ale Švédové neprosadili. Český tým smazal ztrátu 94 sekund před koncem druhé části v přesilovce čtyř proti třem, kdy Kotalík povedenou ránou z první zužitkoval Eliášovu křížnou přihrávku.

Zraněný Eliáš zápas nedohrál

Po 74 vteřinách závěrečné třetiny skóroval opět výběr tří korunek. V
kombinaci dua z Linköpingu našel Martensson mezi kruhy Weinhandla, jenž si připsal svou čtvrtou trefu na turnaji a potvrdil pozici nejproduktivnějšího Švéda. Odpovědět mohl po Hlinkově přihrávce Eliáš, ale nezakončil, navíc se při nárazu o branku zranil a potom musel odjet do kabiny.

Kouč Alois Hadamczik ale věří, že bude mít nejlepšího střelce týmu na turnaji na středeční čtvrtfinále k dispozici. "Jedná se krevní hematom na spodní straně stehna. Žádné vyšetření dělat nebudeme. Teď je to o čekání, co to udělá přes noc. Nechci zatím předvídat žádný vývoj," řekl novinářům po utkání fyzioterapeut českého týmu Pavel Kolář.

Uvolněné místo v elitní formaci po Eliášovi zaujal Fleischmann. Hned v 50. minutě zápasu se po Hlinkově přihrávce zpoza branky trefil přesně do horního rohu Lundqvistovy svatyně. Necelých pět minut před koncem se Švédové dostali do náskoku i počtvrté a už jej nepustili. Češi z tlaku už neodpověděli a 26 sekund před koncem dovršil výsledek v power-play Nilson.

Současná bilance české hokejové reprezentace

Čeští hokejisté sice byli v utkání proti Švédsku střelecky aktivnější v
poměru 39:27, ale přesto museli na závěr osmifinálové skupiny E strávit
porážku 3:5 a první zápas na turnaji bez bodového zisku. "Měli jsme více
střel než soupeř, ale prohráli jsme, protože dostáváme laciné góly," řekl
po utkání novinářům trenér Alois Hadamczik. Jeho bilance se Švédskem se zhoršila na čtrnáct porážek ze sedmnácti utkání.

A pokud v pondělí porazí Rusové Švýcarsko v základní hrací době, půjdou čeští hokejisté ve čtvrtfinále opět na Švédsko. "Půjdu se na zápas Ruska se Švýcarskem podívat, ale přepokládám, že budeme mít Švédy. S jiným vývojem moc nepočítám," myslí si Hadamczik.

Ať se vyvine situace jakkoliv, reprezentační kouč ví, že do klíčového souboje, který bude tradičně hranicí úspěchu a neúspěchu na šampionátu, je potřeba zlepšit defenzivu. Kouč s ní byl hodně nespokojený. "Udělali jsme chyby v obranném pásmu. Třeba první gól byl úplně zbytečný po ztrátě puku," vrátil se kouč k situaci z 27. minuty, kdy obránce Anton Stralman z pravé strany přes střed pronikl až k levému kruhu pro vhazování a dorážkou vlastní střely otevřel skóre.

Jedinou radost teď českému týmu dělá jen jeho kapitán Tomáš Kaberle. Ofenzivně laděný obránce si doposud připsal dvě asistence a aktuálně má na svém kontě deset bodů za gól a devět finálních přihrávek. Vedoucí hokejové reprezentace se tak posunul na třetí místo v tabulce kanadského bodování turnaje.

Výsledky:


Osmifinálová skupina E: ČR - Švédsko 3:5 (0:0, 2:2, 1:3)

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články