Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Čeští hokejisté porazili Rusko 4:2

Stockholm - Čeští hokejisté se rozloučili se závěrečným turnajem Euro Hockey Tour ve Švédsku výhrou nad Ruskem 4:2. Na Švédských hrách skončí svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky druzí, v celkovém pořadí seriálu EHT obsadí třetí místo. Celkovým vítězem Švédských her i EHT se stali Finové. Hokejisté Švédska si v závěrečném utkání turnaje spravili chuť po nevydařeném startu i celém vystoupení v EHT alespoň výhrou nad jistými vítězi 3:2.

V brance českého týmu dostal podruhé na turnaji místo jedničky Vokouna příležitost Pavelec. V obraně vypadl zraněný Nakládal a do sestavy se vrátil v sobotu odpočívající Čáslava. V ofenzivě se zapojil po problémech s nastřeleným kolenem Kvapil místo Kováře a trenér Růžička zamíchal složením útoku tak, že nechal pohromadě jen Vampolovu formaci.

Hned po 22 vteřinách se po Fjodorovově faulu naskytla českému týmu přesilová hra, ale Rusové se ubránili a čtyřicetiletý centr Magnitogorsku hned deset sekund po návratu z trestné lavice otevřel skóre. Vzápětí se dostal po Kvapilově asistenci do šance Martin Růžička, ale Chudobin byl na místě, stejně jako při následné Rolinkově střele. Po vyloučeních Vampoly a Marka hráli Češi od poloviny úvodního dějství čtyři minuty v oslabení, ale odolali.

Český tým hrál lépe a lépe

Hned v úvodu druhého dějství se Češi už dočkali. Po rychlém protiútoku uvolnil Kašpar Novotného, jehož první pokus Chudobinovi vypadl a napodruhé už Novotný doklepl kotouč do prázdné branky. Rusové zahrozili po dlouhé době průnikem Afinogenova, naopak český tým byl nadále nebezpečnější. Po kombinaci s Klepišem ale neprolomil svůj bodový půst na turnaji Červenka, neuspěl ani Vampola. V 38. minutě se nejdříve řítili Rusové tři na jednoho, ale Arťuchin akci pokazil a Češi na druhé straně už zlomili nerozhodný stav. Po Kvapilově přihrávce si zpracoval puk před brankou Koukal a bekhendem skóroval.

Sborná vstoupila do závěrečného dějství aktivněji, ale při Klepišově trestu nic nevymyslela. Iniciativu opět převzali Češi a v 57. minutě už to bylo 3:1, když po Mojžíšově střele tečoval puk Růžička a gól byl připsán Vampolovi. Hned za 44 vteřin dal Rusku naději Kuljaš, čeští hokejisté si ale už výhru vzít nenechali. Patnáct vteřin před koncem ještě v power-play pojistil výsledek do prázdné branky Červenka.

Vladimír Růžička:

"Porazit Rusy se vždycky počítá. Za dva roky se nám to v šedesáti minutách povedlo poprvé. Jsme spokojení, ale beru to pořád jako přípravu na mistrovství světa."

Do utkání nenastoupil obránce Jakub Nakládal, který má problém se zápěstím a s největší pravděpodobností pro něj boj o šampionát skončil. "Bude asi mimo, má to zápěstí špatné," podotkl kouč národního týmu Vladimír Růžička.

I s Nakládalem měl v kádru ve Stockholmu 25 hráčů: tři brankáře, devět beků a třináct útočníků. V úterý na srazu v pražské O2 areně se připojí k týmu ještě do útoku Jaromír Jágr z Omsku a beci Michal Rozsíval z New Yorku Rangers a Filip Novák z Balašichy. V plánu má Růžička vzít na šampionát v Německu osm obránců a čtrnáct útočníků, takže za současné konstelace by měli při čtvrteční nominaci po generálce proti Bělorusku vypadnout vedle Nakládala už jen dva obránci.

Výsledky LG Hockey Games:

Švédsko - Finsko 3:2 (2:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Fransson, 7. Nilson (Martensson, Pääjärvi-Svensson), 29. Persson (Harju) - 11. Nummelin (Lehterä, Miettinen), 27. Aaltonen. Rozhodčí: Olenin, Ravodin (oba Rus.) - Dahmén, Sabelström (oba Švéd.). Vyloučení: 7:4. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 10 035.

Česká republika - Rusko 4:2 (0:1, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 22. Novotný (Kašpar), 38. Koukal (Kvapil, Mojžíš), 57. Vampola (M. Růžička, Mojžíš), 60. Červenka (Rolinek) - 3. S. Fjodorov (Rjasenskij), 58. Kuljaš (Bělov, Gorovikov). Rozhodčí: Sjöberg, Lärking - Käck, Winge (všichni Švéd.). Vyloučení: 5:7, navíc Afinogenov (Rus.) 10 min. Bez využití. Diváci: 3 545.

Pavelec se stal nejlepším brankářem turnaje

Ondřej Pavelec byl vyhlášen nejlepším brankářem Švédských hokejových her a byl zvolen i do All Star týmu. Dvaadvacetiletý gólman Atlanty si v závěrečném dílu Euro Hockey Tour připsal premiérové starty v národním mužstvu. Ve čtvrtek pomohl k výhře nad Švédskem 2:1 po samostatných nájezdech, dnes k vítězství 4:2 nad Ruskem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články