Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Čeští hokejisté nechtějí opakovat loňské čtvrtfinále

Bern - Statisticky nejtěžší možný soupeř čeká ve čtvrtek české hokejisty ve čtvrtfinále mistrovství světa v Bernu. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky se o postup do bojů o medaile utkají stejně jako před rokem se Švédskem, které jako jediný tým od roku 2001 nechybělo v semifinále světového šampionátu ani jednou. Přesto tuzemské sázkové kanceláře české hokejisty považují za mírné favority. Utkání začne ve 20:15 a přímý přenos na ČT2 začíná již o 15 minut dříve. Informace najdete také na serveru mshokej.cz.

Českým reprezentantům se proti severskému soupeři příliš nedaří, v normální hrací době jej na MS porazili naposledy v Oslu před deseti lety. V jedenácti zápasech od vzniku samostatné České republiky národní tým uspěl čtyřikrát, dvakrát po samostatných nájezdech či v prodloužení. Před rokem v Kanadě vyhráli Švédové hned dvakrát, v osmifinálové skupině 5:3 a ve čtvrtfinále 3:2 v prodloužení.

"Věřím, že štěstí se letos přikloní na naši stranu. Rozdíly mezi špičkovými týmy od čtvrtfinále nejsou velké. Loni jsme smolně prohráli, oni měli jen velké štěstí. Kdyby to ve čtvrtek dopadlo podobně, ale opačně, tak bychom se nikdo nezlobili," řekl útočník Aleš Kotalík, jeden z osmi českých pamětníků loňského čtvrtfinálového souboje.

Weinhandl by si svou loňskou trefu rád zopakoval

Ve švédském týmu je rovněž osm hráčů, kteří do dramatického zápasu zasáhli. Mezi nimi i útočník Weinhandl, který před rokem v Québeku rozesmutnil všechny české fanoušky, když gólem v prodloužení rozhodl o výhře svého týmu. "Přál bych si, aby se vše zopakovalo," řekl.

Osmadvacetiletý útočník moskevského Dynama si prý dobře uvědomuje, že Česko má na šampionátu ve Švýcarsku silný tým. "Musíme se mít na pozoru, oni dokážou využívat chyby soupeřů. Nemůžeme si dovolit cokoliv podcenit," řekl Weinhandl, který v šesti zápasech v Bernu vstřelil čtyři branky a připsal si tři asistence.

Jágr možná nastoupí ve dvou formacích

V základní sestavě českého týmu bude zřejmě chybět útočník Jan Marek, který vynechal předešlé dva zápasy kvůli potížím s kolenem. Přestože je už v pořádku, kouč Růžička se rozhodl nezařadit jej do hlavních čtyř formací. "Kvalita útočníků je velká a nemůžou hrát všichni. Honza dva zápasy nehrál, chci ho využít, ale je ve hře ještě Červenka, který hrál dobře, a Olesz. Máme více hráčů, kteří se nemusí dostat do hry," uvedl Růžička, jenž má na soupisce patnáct útočníků.

Vzhledem k tomu, že má k dispozici jen šest obránců, může do utkání nominovat čtrnáct útočníků. "Uvidíme, jak se rozhodnu zítra," naznačil Růžička, že by mohlo ještě dojít ke změnám v sestavě. Zatímco složení elitních dvou formací se ustálilo, třetí a čtvrtý útok nastupuje každý den na tréninku v jiném složení. Kouč již dříve oznámil, že hodlá ve čtvrtek více využívat největší hvězdu Jaromíra Jágra, jenž může nastupovat i ve dvou formacích.

Švédové na letošním MS vyhráli čtyři ze šesti zápasů, hned třikrát se ale jejich duel nerozhodl v normální hrací době. V prodloužení nejprve porazili USA, poté v něm prohráli s Ruskem. Až po samostatných nájezdech podlehli Lotyšsku. Svěřenci kouče Bengta-Akeho Gustafssona dosud dali 30 branek, lepší gólovou bilanci mají jen hráči Kanady a Ruska.

Čtvrtfinále by měli rozhodovat Američané

Český tým měl v prohraných zápasech proti Finsku a Kanadě velký problém s častými vyloučeními a následnou hrou v oslabení. "Každý zápas píská někdo jiný a nikdo se v jejich metru nevyzná. Například proti Bělorusku nebo Slovensku se mi zdálo, že jsme udělali faul a rozhodčí nás nevyloučil. S Finskem jsme byli pořád na trestné," divil se Růžička.

Čtvrteční duel Česko - Švédsko by měli rozhodovat Američani Rick Looker a Thomas Sterns. Růžička je rád, že nemůže být delegován Švéd Sören Persson, který české hráče hojně vylučoval v souboji proti Finsku. "Možná by to ale nebylo špatné, hráli by třeba pětatřicet přesilovek. Zase by si je vyzkoušeli," řekl ironicky Růžička.

Podle bookmakerů jsou Češi proti Švédům mírnými favority

Čeští hokejisté jsou podle názoru bookmakerů tuzemských sázkových kanceláří ve čtvrtfinálovém duelu proti Švédsku velmi mírným favoritem. Víra v postup týmu vedeného hvězdným Jaromírem Jágrem již po 60 minutách základní hrací doby se dá v kamenných sběrnách zúročit nejlépe v Chanci, která nabízí kurz 2,25:1. Stejně nastavil kurz také internetový Unibet. Selhání národního týmu naopak nejméně očekávají ve Fortuně s nabízeným kurzem 2,56:1. Možnost, že o postupujícím rozhodne až nastavení, se jeví nejpravděpodobněji zástupcům Tipsportu a Chance (4:1), zatímco Bwin ji ohodnotil nejvyšším kurzem 4,25:1.

Předpokládaná sestava:

Štěpánek - Židlický, Čáslava, Rachůnek, Blaťák, Polák, Němec - Jágr, Hemský, Čajánek - Michálek, Plekanec, Eliáš - Kotalík, Hlinka, Klepiš - Červenka, Vašíček, Rolinek - Marek, Olesz.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články