Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Čeští hokejisté nebudou hrát proti Rusku ani Bělorusku. Sborná nedostane pozvánku na České hry

Po Finsku, které zakázalo Rusku a Bělorusku kvůli invazi na Ukrajinu start na letošním mistrovství světa, přidal trest pro obě země také český hokej. Vedení svazu rozhodlo, že reprezentace nebude hrát ani proti jednomu z výběrů. Sborná tak nedorazí ani na České hry.

Je nám líto, video expirovalo.
Urban: I kdyby měli Rusové zařízená víza, svaz by je na České hry nepozval

"Výkonný výbor ČSLH rozhodl o zrušení všech reprezentačních kontaktů s týmy Ruska a Běloruska v mužském, ženském a mládežnickém hokeji. Doporučil, aby stejně postupovaly vůči ruským a běloruským týmům kluby," uvedl hokejový svaz. V roce 2022 se rozhodnutí týká přibližně dvacítky akcí a turnajů.

"I kdyby kdokoliv dokázal poskytnout Rusům víza a dovolil jim vstup do České republiky, tak Český svaz ledního hokeje by je stejně nepozval," potvrdil rezolutně generální sekretář svazu Martin Urban v pořadu ČT Hokej den poté.

Ke stejnému kroku ČSLH vyzval i Mezinárodní hokejovou federaci, jejíž vedení bude o dalším postupu jednat v podvečer. Rozhodnutí českého svazu znamená, že národní tým nenastoupí proti Rusku a Bělorusku na květnovém mistrovství světa, pokud se tam oba výběry představí. Finové, kteří turnaj pořádají, ale uvedli, že jim start na šampionátu neumožní.

Podle informací finského deníku Iltalehti IIHF Rusko i Bělorusko ze seniorského šampionátu vyloučí. V elitní kategorii je nahradí Rakousko a Francie, která by se měla stát nově soupeřem českého týmu ve skupině B. Rusko také přijde o pořádání juniorského mistrovství světa, které se má na přelomu roku konat v Novosibirsku a Omsku, i o seniorské mistrovství světa v příštím roce v Petrohradu.

Změny se dotknou i helsinského dějiště květnového šampionátu, který se měl hrát v Hartwall Areně. Multifunkční arénu ale částečně vlastní ruští podnikatelé Roman Rotenberg a Gennadij Timčenko, kteří jsou na sankčním seznamu Evropské unie. Místo toho by se mělo hrát v menší a starší Jäähalli, kde působí IFK Helsinky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články