Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Čeští hokejisté chtějí i bez hvězd zkazit Slovákům oslavy

Praha - Česká hokejová reprezentace dnes v Košicích nastoupí proti Slovensku bez největších hvězd. Ty se představí až na následném turnaji Channel One Cup v Praze a v Moskvě. Přesto se chce pokusit zkazit domácímu týmu oslavu 80. výročí organizovaného hokeje na Slovensku. Národní mužstvo se sedmi nováčky a většinou hráčů, kteří mají na kontě jen několik startů v reprezentaci, však bude mít hodně těžkou úlohu. Kouč soupeře Ján Filc totiž sestavil prakticky nejsilnější možný tým z hráčů působících v Evropě. K dispozici bude mít i největší hvězdu Žigmunda Pálffyho.

"Věřím, že hráči podají dobrý výkon a že kluci, kteří dostanou šanci, i když jen na krátký čas, tak v národním týmu odevzdají všechno," řekl asistent trenéra Josef Jandač, jenž reprezentaci v Košicích povede společně s Ondřejem Weissmannem. Hlavní kouč Vladimír Růžička zůstane v Praze, kde se v úterý sejde hlavní tým pro třetí turnaj seriálu Euro Hockey Tour.

Jandač si dobře uvědomuje, že Slováci berou nadcházející vzájemný zápas hodně prestižně. A díky oslavám mu přikládají i velký význam, což dokázali nominací. Opakuje se tak situace z listopadu loňského roku, kdy se Česko utkalo se Slovenskem v Praze v rámci oslav sta let českého hokeje. Tehdy naopak postavil silný tým Růžička a Slováci přijeli s nezkušeným výběrem.

"Situace je opravdu hodně podobná. Tehdy byl výsledek jednoznačný pro nás. Já doufám, že nám to Slováci nevrátí," přiznal Jandač. Před třinácti měsíci vyhráli čeští reprezentanti 7:0, poslední třetinu přitom odehráli jen na půl plynu. "Slováci určitě budou chtít, aby oslavy byly důstojné a uspěli. Třeba ale naši kluci budou mít větší motivaci než Slováci u nás. Pokud nebudou z premiéry nervózní, tak hráči jsou to slušní na to, abychom byli důstojným soupeřem a odehráli jsme kvalitní utkání," dodal Jandač.

Brankáři a Krstev se připojí i ke druhému týmu

Čeští reprezentanti se sešli v pondělí vpodvečer v pražské O2 Areně, kdy je čekal první a také poslední společný trénink. Premiérového startu v dresu národního týmu by se měli dočkat obránci Lukáš Derner, Martin Lučka, Jiří Drtina, Jan Kolář a útočníci Jakub Černý, Lukáš Kašpar a Michal Birner. Nejzkušenějším hráčem výběru je Jan Marek, jenž byl v minulé sezoně nejlepším reprezentačním střelcem a na svém kontě má 76 startů za národní tým. Momentálně se však teprve dostává do ideální formy po zranění ze začátku sezony.

Brankářská dvojice Jakub Štěpánek, Marek Schwarz a bek Angel Krstev by jako jediní měli v tomto týdnu absolvovat obě reprezentační akce. Po návratu ze Slovenska se tak připojí k druhému mužstvu a budou hrát i na turnaji EHT.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články